Ferenc pápa a finn evangélikus küldöttséghez: Együtt tegyünk tanúságot az élő Istenről!

Ferenc pápa a finn evangélikus küldöttséghez: Együtt tegyünk tanúságot az élő Istenről!

Share this content.

Forrás: Vatikáni Rádió, Magyar Kurír. Fotó: News.va
Róma – Ferenc pápa 2018. január 25-én, csütörtökön délelőtt a Vatikánban fogadta a finnországi evangélikus egyház küldöttségét. Katolikusok és evangélikusok arra kaptak meghívást, hogy közösen tegyenek tanúságot az élő Istenről az elvilágiasodott társadalmakban – emlékeztetett beszédében a pápa.

A finnországi küldöttség tagjai Szent Henrik, Finnország védőszentje ünnepe alkalmából zarándokoltak Rómába.

A vatikáni találkozón a pápa örömmel idézte fel a tavalyi közös megemlékezést a reformációról, amely – mint fogalmazott – megerősítette a szeretetközösséget, és termékeny lehetőséget nyújtott az ökumenizmus számára. „Nem érkezési, hanem kiindulási pontot jelölt meg a teljes és látható egység keresésének útján. Nélkülözhetetlen szükség van hálára, bűnbánatra és reményre az emlékezet megtisztításához” – fogalmazott I. Ferenc pápa.

Az evangélikusok és katolikusok a 2017-es megemlékezést az „ökumenikus szeretetközösség” légkörében ünnepelhették, mert nem volt nyoma sem a múlt heves vitáinak és konfliktusainak – folytatta beszédét Ferenc pápa. – Megértettük, hogy a reformáció eseménye egyfajta felszólítás arra, hogy közösen nézzünk szembe a kereszténység hihetőségének elveszítésével. Ezáltal a lezárult év arra az időszakra emlékeztetett, amikor még nem következett be a keresztények közötti szakadás.

Katolikusok és evangélikusok ma ismét közösen vallhatják meg az Istenre vonatkozó kérdések központiságát. Arról az Istenről, aki Jézusban kinyilatkoztatta számunkra konkrét arcát. Éppen ezért volt lehetséges a reformációról való ökumenikus megemlékezés – magyarázta a pápa. – Erre nem pusztán pragmatikus szempontok miatt került sor, hanem a keresztre feszített és feltámadt Krisztusba vetett mély hit értelmében.

A csütörtöki találkozón elhangzott: a mostani erőfeszítések egy ökumenikus szempontból elsődleges kérdés, az egyház természetének tanulmányozására irányulnak. A finnországi evangélikus–katolikus párbeszéd bizottsága által a közelmúltban kidolgozott, Növekvő szeretetközösség. Nyilatkozat az Egyházról, az Eucharisztiáról és a szolgálatról című dokumentumban döntő témák szerepelnek, amelyekről ökumenikus párbeszédet kell folytatni.

A keresztények egységéért végzett imahétre utalva a pápa emlékeztetett arra a súlyos helyzetre, amelyben világszerte sok ember él, és akikért közösen síkra kell szállnunk. Imádkozzunk Jézushoz, hogy mi, keresztények a béke eszközei lehessünk, közösen működve a megosztott népek között mint szeretetének szolgái, mert az Ő szeretete meggyógyít és kiengesztel – buzdított Ferenc pápa a finnországi evangélikus egyház küldöttségéhez intézett beszédében.

Hivatkozások: HANGFÁJL. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!