Ferencnek ez remekül megy – protestáns kritika a pápa könyvéről

Ferencnek ez remekül megy – protestáns kritika a pápa könyvéről

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Barbara
Pápává választásának pillanatában egy bíboros barátja azt súgta Jorge Mario Bergoglio fülébe, hogy „Ne feledkezz meg a szegényekről!” Ferenc pápa azóta is ehhez a felszólításhoz tartja magát, talán pont ezért vádolják őt azzal, hogy „túl sokat beszél a szegényekről”, a „világ végéről jött” mert „latin-amerikai”, „démonizálja a kapitalizmust”, tehát „marxista”.

Ez a gazdaság öl című, áprilisban megjelent könyvében fény derül arra, miért támadják annyian az egyházon belül és, hogy a világ másik fele miért emeli piedesztálra.

Amikor először kezembe vettem a könyvet, ráeszméltem, hogy hiába áll a borítón a cím fölött öles betűkkel az, hogy „Ferenc pápa”, a könyvet bizony nem ő írta. Hanem két olasz újságíró és Vatikán-szakértő, Andrea Tornielli és Giacomo Galeazzi. A könyv egy idézetgyűjtemény, melynek egyértelmű célja az apológia, a pápa társadalmi tanításának védelme. Aki életrajzi részletekre kíváncsi, az inkább a Wikipédián keresgéljen, mert túl sokat nem tudunk meg korábbi életéről. A legtöbb részlet a pápa beszédeiből, írásaiból, főleg az Evangelii gaudium kezdetű dokumentumból származik. A fejezetek Ferenc programjának fő témáit járják körül: a szegények kérdése, a pénz bálványozása, a gazdasági egyenlőtlenségek problémája, a Föld és a környezetünk megóvása. A könyv végén interjúkat olvashatunk egy olasz bankigazgatóval és egy közgazdász professzorral, valamint megismerhetjük egy argentin nyomornegyedben evangelizáló pap életét. Az utolsó rész kimozdít az idézetgyűjtemény monotóniájából és szélesebb perspektívából láttatja a társadalmi tanítást. Minden fejezet elején rövid mottókat olvashatunk főleg előző pápák irataiból és más katolikus dokumentumokból.

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

 

Címkék: Vatikán - Ferenc pápa - könyv -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!