Ferenc pápa az interkommúnióról: Az egyes püspökök kell hogy eldöntsék, hogy bevezetik-e az egyházmegyéjükben

Ferenc pápa az interkommúnióról: Az egyes püspökök kell hogy eldöntsék, hogy bevezetik-e az egyházmegyéjükben

Share this content.

Forrás: Katolikus Válasz, katholisch.de, Crux, National Catholic Reporter, Catholic News Service
Genf – Róma – A pápa csak azért utasította el a német püspökök interkommúnió-tervezetét, mert az minden német püspök számára egységes megoldást írt volna elő.

Ferenc pápa június 21-én egynapos látogatást tett Svájcban, Genf városában, ahol az Egyházak Világtanácsa meghívására vett részt egy ökumenikus találkozón. A Rómába visszafelé tartó repülőúton a pápa a szokásához híven válaszolt a vele utazó újságírók kérdéseire.

Ennek során Ferenc pápa megerősítette, hogy támogatta a Hittani Kongregáció prefektusát abban, hogy ő a német püspöki konferenciától az interkommúnió-tervezetük visszatartását kérje. Mint ismeretes, a tervezet megnyitotta volna a katolikus hívek protestáns házastársai számára a szentáldozás lehetőségét a katolikus szentmiséken.

Ferenc pápa a repülőinterjúban elmondta, hogy a dokumentum visszatartásával nem „a féket húzta meg”, hogy megállítsa a német püspökök által elindított folyamatot, hanem csupán biztosítani akarta, hogy a kezdeményezés „a megfelelő úton halad”.

Mint elmagyarázta, szerinte ugyanis a protestánsok áldoztatását a szentmiséken egy nemzeti püspöki konferencia nem engedélyezheti, mivel az (szerinte) az egyházi kánonjog alapján az egyéni püspökök döntési körébe tartozik.

„Egy olyasmi, amivel a püspöki konferencia próbálkozik, azonnal egyetemessé válik. És ez volt a nehézség a megbeszélések során” – mondta Ferenc pápa a német interkommúnió-tervezet kapcsán Rómával történt egyeztetésekre utalva (lásd pl. ITTés ITT).

A törvénykönyv azt mondja, hogy az adott egyház püspöke – és ez egy fontos szó: „adott”, vagyis egy egyházmegyéé – a felelős ezért… Ez az ő kezében van – tette hozzá Ferenc pápa.

A pápa szerint a jelenlegi egyházjog már most is megengedi a megyéspüspökök számára, hogy maguk döntsenek arról, mit ítélnek az egyházmegyéjükben különleges lelkipásztori helyzetnek, és hogy ez alapján kiknek szolgáltatják ki az oltáriszentséget. Míg azonban a pápa szerint erről a megyéspüspökök szabadon dönthetnek, a protestáns–katolikus interkommúniót is beleértve, egy nemzeti püspöki konferencia nem adhat erről a püspököknek egységes előírást.

A pápa mindemellett dicsérte a német püspökök interkommúnió-tervezetét is, mondván: a dokumentum „keresztény lelkülettel, jól átgondolt” volt.

Arról, hogy a Hittani Kongregáció elutasító levele megemlítette, hogy az interkommúnió kérdésében a Szentszéktől további tisztázás várható, Ferenc pápa azt mondta: ez valószínűleg „egy eligazító dokumentum lesz, hogy minden egyes megyéspüspök maga állapíthassa meg, hogy mi az, amit az Egyházi Törvénykönyv már most is megenged”, ti. az oltáriszentség nem katolikusoknak történő kiszolgáltatásában.

Ferenc pápa ennek kapcsán magyarázatot fűzött ahhoz az esethez is, amikor ő maga 2015-ben egy lutheránus asszonyt nyilvánosan arra bátorított, hogy a katolikus férjével együtt járuljon szentáldozáshoz. A pápa szerint ebben ő az asszonynak „az Egyházi Törvénykönyv szellemének megfelelő” választ adott.

Ez a szellem az, amelyet [a német püspökök] most keresnek. Lehet, hogy volt ebben némi zavar, de erről van szó – tette hozzá a pápa.

A német püspökök a jövő héten hétfőn és kedden ülnek össze tanácskozni ismét a protestáns–katolikus interkommúnióról, a püspöki konferencia állandó tanácsának Berlinben tartott rendes találkozóján.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!