Búcsúzás helyett hálaadás

Búcsúzás helyett hálaadás

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Viliam Solárik. Fordította: Lóczy Tibor. Fotó: Beke Beáta
A Szentháromság ünnepe utáni 4. vasárnapon, gyönyörű, verőfényes időben adott hálát az ünneplő gyülekezet Ferenczy Erzsébet lelkésznő többéves szolgálatáért a hosszúszói ágostai hitvallású evangélikus gyülekezet templomában. Ferenczy Erzsébet missziós lelkészként nemcsak itt, hanem a gömöri régió több gyülekezetében is szolgált. Szolgálata áldást jelentett ezeknek a közösségeknek és az egész szlovákiai régió magyarságának.

A július 5-i ünnepi, hálaadó istentiszteleten két fiatal vallotta meg hitét az élő Krisztusban, és járult gyülekezeti közösségben első alkalommal az Úr szent vacsorájához. Ferenczy Erzsébet a nagy vacsora példázata alapján (Lk 14,15–24) hirdette Isten igéjét. Kiemelte, hogy mindannyian meghívottak vagyunk Isten asztalához, és csak rajtunk áll, miként felelünk a hívásra.

Az istentisztelet végén a környék evangélikusai megköszönték a lelkésznő áldozatos szolgálatát. A helyi gyülekezet nevében Flander Zoltán felügyelő abbéli reményét fejezte ki, hogy a szolgálat – ha nem is az eddigi formában – folytatódik. „Nem búcsúzunk, hanem köszönetet mondunk az eddigi szolgálatért” – ismételte többször a felügyelő.

A legkisebbek virággal és saját rajzaikkal kedveskedve köszönték meg a lelkésznő áldozatos, szeretettel teli foglalkozásait. A hálaadáshoz csatlakozott a gyülekezett adminisztrátora, Viliam Solárik lelkész is. Arra kérte a gyerekeket és a felnőtteket, hogy járjanak továbbra is a gyülekezet közösségébe, együtt dicsőítve Istent, folytatva a lelkésznő által megkezdett szolgálatot. A lelkész tolmácsolta a Gömöri Egyházmegye esperesének, Radovan Gdovinnak a köszöntését is.

A gyülekezet szórványai nevében Barkay Ilonka, a kuntapolcai gyülekezet nevében Gyenes Éva polgármester, a sajógömöriek nevében Kiss Tamás felügyelő és Bálintné Varsányi Vilma missziós lelkész adott hálát Ferenczy Erzsébet szolgálatáért.

Válaszképpen Ferenczy Erzsébet hálát adva szólt arról, hogy az Úr e kies vidékre vezette a legnagyobb megbízatással: Isten igéjét hirdetni. A lelkésznő Túróczy Zoltán püspök szavait idézte, aki azt mondta, hogy a lelkésznek két feladata van: Isten igéjét hirdeti, és imádkozik a hívekért. A nyugdíjas években előtérbe kerül az imádság – tette hozzá a lelkésznő.

Az istentisztelet után a helyi művelődési házban folytatódott az ünnepi alkalom. A Bíborka énekcsoport rövid műsort adott, a község nevében pedig Novák Tamás polgármester köszönte meg meleg szavakkal Ferenczy Erzsébet munkáját.

Hálát adunk Istennek a missziós lelkésznő áldott szolgálatáért a gömöri régióban. Soli Deo Gloria!

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 29–30. számában jelent meg 2020. augusztus 2-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!