Festeni az evangéliumot

Festeni az evangéliumot

Share this content.

Szöveg: Zászkaliczky Zsuzsanna, fotó: Zsugyel János
Budapest – Karátson Gábor személye, munkássága, ezen belül festészete (újra) felfedezésre vár. Utóbbira most látszik is esély, hiszen Budapesten öt helyszínen lehet képeivel találkozni.

A Műcsarnok Egy/kor című kiállításán, a Hold utcai református templomban, a Bibliamúzeumban, az Evangélikus Országos Múzeumban és a Karátson Gábor-lakásgyűjteményben, amely a művész egykori műteremlakásában nyílt meg a közelmúltban.

Aki a bibliai akvarelleket szemléli, sajátos világba kerül. A képek nem illusztrációk a szó hagyományos értelmében, sokkal inkább személyes jegyzetek, kommentárok, de talán azt sem túlzás mondanunk, hogy imák. A festő úgy tudott a vizsolyi Biblia szövegéhez, az isteni üzenethez közelebb kerülni, hogy festeni kezdett a szavakhoz. Így lett kép a szövegből, így lett „testté” az ige.

A beszélgetés résztvevői, Fabiny Tamás püspök, Újszövetség-kutató, Lajta Gábor festő, művészeti író, Sinkó István festő, művészetpedagógus a kurátor, Zászkaliczky Zsuzsanna moderálásával próbált – a népes közönséget is ebben segítve – közelebb kerülni Karátson Gábor művészetéhez, amely a hitével elválaszthatatlanul összefonódott.

A beszélgetés várhatóan olvasható lesz a Credo evangélikus folyóirat 2018/1. számában.

A kiállításhoz kapcsolódó következő program: Lányi András szubjektív tárlatvezetése január 24-én 17 órakor.

Hivatkozások: Az Új Művészet cikke. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!