Az ifjúság szolgálata az Úr országáért – országunk határán túl

Az ifjúság szolgálata az Úr országáért – országunk határán túl

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Soltész Virág, foró: Györfi Mihály
Nyírtelek – A Filadelfia Evangélikus Egyházközség nyírteleki és kisvárdai ifjúsági csapata szolgálatra indult – színdarabbal, énekekkel, bizonyságtételekkel – az Úr hívására, 2015. augusztus 28-án.

A próbák áldottak voltak, Istenünk formált minket általuk. Mindenkinek megvolt a maga szolgálata: valakinek főszerep, valakinek mellékszerep; volt, aki zenélt,s volt, aki a háttérben támogatott minket, de bármelyikről legyen is szó, az Úrért tettük, s így nem volt hasztalan.

Hálás szívvel indultunk útnak, s úgy gondolom, ugyanígy jöttünk haza. Az Úrnak szolgálni öröm, s nekünk van szükségünk rá, nem pedig neki. Épít minket, erősíti hitünket. Oly csodálatos számomra mindezt megélni, nem csupán leírni. Ha az Atya szolgálatra hív minket, akkor cselekedjük is az ő akaratát!

Első állomásunk még itthon Csurgó volt, ahol a helyi színházban adhattuk elő a Tékozló fiú című bibliai történetet. Ezen az alkalmon többen is megjelentek, reménységünk, hogy Isten szólongatta őket e darabon keresztül. Számunkra áldássá lett minden pillanata. A kedves vendéglátás, pihenés, városnézés után reggeli énekpróba, majd indulás következett a szlovéniai Őrihódos közelében elhelyezkedő ökofarmra, innen pedig Goricába, ahol végleges szállásunkra költözhettünk be. Ottlétünk során a vendéglátó család sok meglepetéssel szolgált.

Vasárnap reggel egy lendvai templomban volt lehetőségünk előadni az Isteni mérce című színdarabot, melynek fő üzenetét ezzel az igével írnám le:„Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban”. (Mk 1,15) A darab lényege, hogy Isten mércéje nem úgy működik, mint az emberek által felállított mércék, s hogy mi sokszor olyan könnyelműen állunk az élethez, miközben az a kárhozat felé tart. De „Ma még lehet, ma még szabad,/ borulj le a kereszt alatt!” (EKE-énekeskönyv, 348)

Úgy gondolom, ez az istentisztelet, melynek keretében előadtuk a színjátékot, kétségkívül áldott volt, s az Úrigéje szólt, az ő tiszta, szent és igaz szava.

Délután Muraszombatra utaztunk, ahol egy nagyobb templomban adhattuk elő újra a Tékozló fiút, melynek üzenete és szövege szlovén nyelven is eljuthatott az érdeklődőkhöz, s bár nem voltak sokan, úgy gondolom, nem szólt hiába ott sem az ige, hiszen hallgató fülekre s a lefordított, kivetített szöveget olvasó szemekre talált. Másnap megcsodálhattuk az Adriai-tengert Portorozban, s meg is mártózhattunk benne. Maradandó élményt jelentett mindannyiunknak. Csodálatos volt végignézni a hatalmas, végtelennek tűnő kékségen s meglátni benne mindenható Istenünk keze munkáját.

Délután Piran városába utaztunk, ahol turistákként járhattuk a macskaköves utakat, s újból megcsodálhattuk a tengert. Kedd reggel hálával telt szívvel, megerősödve, Isten szent harcának fegyverzetével felövezve indulhattunk útnak. Bár voltak próbák, nehézségek az öt nap alatt, kegyelmes a mi Urunk, mindig találkozhattunk oltalmával. Nagyon hálásak lehetünk neki, s hiszem, azok is vagyunk ezért a lehetőségért, mely nem emberektől, hanem a mi Atyánk kezéből származik. Köszönjük, Urunk! Így köszöntünk téged is, kedves olvasó:„Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged!” (4Móz 6,24)

Kívánjuk, hogy a próbák, bukások, nehézségek, szenvedések ellenére merj az Úr tanítványává lenni, hiszen neki semmi sem lehetetlen! Bízz egyedül benne, s bízd rá egész életed! Ne felejtsd, bármilyen tett vagy szó szolgálat lehet, nem a milyenség, hanem a tartalom a fontos! Ha a tartalom pedig az Úrnak való őszinte, örömteli szolgálat s a vele való élő kapcsolat, akkor semmi más nem számít.

A Rómaiakhoz írt levélből vett idézettel fejezem be írásomat, melyben így szól az Úr igéje: „Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai.” (12,4–5) Ne feledd:„…aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.” (Mt 7,8)

Az Úr indíttatására írta: Soltész Virág (14 éves)

 

Szolgálatában állni

Olyan Isten szolgálatában lenni,

mint reménytelve magokat vetni.

Nem emberek tetszésére teszed,

s nem akkor, mikor neked van kedved.

Bármilyen tett vagy szó szolgálat lehet,

ha vele Uradat, Istent dicsőíted.

Ha szavának engedsz, s figyelmes vagy,

akkor szolgai fád gyümölcsöket ad.

Hallgass rá, mert Ő szólja az igazat,

fogadd el, ha szeretettel int, igazgat!

Ha alázattal az Ő nevéért teszed,

akkor a lelkek Őt látják majd benned.

Ne a magad dicsősége legyen fontos,

csakis Őérte tedd a dolgod!

Ha az emberek meglátják Istent rajtad,

tudd, ez az engedelmességből fakad!

„Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!