Film készült Richard Wurmbrandról, akit hite miatt 14 évig kínoztak romániai börtönökben

Film készült Richard Wurmbrandról, akit hite miatt 14 évig kínoztak romániai börtönökben

Share this content.

Forrás: transindex.ro
Bukarest – Los Angeles – Mintegy hétszáz moziban vetítették azt a filmet, melyet egy romániai evangélikus lelkész, Richard Wurmbrand élete alapján forgattak Amerikában. A film március 15-től a romániai mozikban is megtekinthető lesz – írta a Transindex.ro portál.

A Krisztusért megkínozva címet viselő film ötven évvel az után jött létre, hogy a lelkész megalapította a The Voice of Martyrs (A Mártírok Hangja) nevű szervezetet, amely a kelet-európai diktatúrákban történő keresztényüldözést dokumentálta.

Wurmbrand 1909-ben született Bukarestben, egy zsidó családban. 1936-ban vette feleségül a szintén zsidó Sabina Ostert. Feleségével együtt vették fel az evangélikus hitet Isaac Feinstein hatására, aki később a német nemzetiszocialisták áldozata lett. 

1948-ban letartóztatták a lelkészt, a feleségét pedig három évvel később. Sabinát kényszermunkára fogták. Dolgozott a Duna-deltában is, ahol az elégtelen táplálék miatt éhségét fűvel csillapította. 1954-es szabadulása után azt követelték tőle, hogy váljon el férjétől. Mivel erre nem volt hajlandó, munkalehetőséget sem kapott. A román politikai rendőrség erre azt közölte vele, hogy férje meghalt. Sabina nem hitte el. Még akkor sem, amikor idegenek keresték fel azzal, hogy együtt ültek a férjével, és jelen voltak a temetésénél.

Richard Wurmbrand összesen tizennégy évet töltött börtönben, ebből három évet magánzárkában. A teljes magány elviselését több mint háromszáz igei elmélkedés megfogalmazásával és megtanulásával segítette. Világhírre akkor tett szert, amikor 1964-ben a norvég keresztények és zsidók tízezer dollár váltságdíjat fizettek a román kormánynak a szabadulásáért. Ezután feleségével együtt az Egyesült Államokba emigrált.

1966-ban újabb szenzációt keltett, amikor Washingtonban az amerikai Szenátus Belbiztonsági Albizottsága előtt vallomást téve derékig meztelenre vetkőzött, hogy megmutassa a testét borító tizennyolc mély sebhelyet – mint a kommunisták „kínzóképességének” bizonyítékait. 1967-ben létrehozta a The Voice of the Martyrs (VOM) nevű szervezetet a kommunista országokban folyó keresztényüldözés dokumentálására.

A filmben többnyire román színészek játszanak: a lelkészt Emil Măndănac, feleségét Raluca Botez játssza. A filmet az Idea Film Distribution forgalmazza, egyelőre nincsenek információk arról, hogy pontosan mely városokban és mozikban fogják vetíteni. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!