Finn–magyar evangélikus testvérkapcsolat a Bakonyban

Finn–magyar evangélikus testvérkapcsolat a Bakonyban

Share this content.

Szöveg: Borsné Gajdacsik Krisztina
Bakonytamási – 2018. május 27-én Finnországból a turkui Mihály-gyülekezet tagjai, 23 kedves vendégünk érkezett hozzánk Jouni Lehikoinen evangélikus igazgató lelkész vezetésével. Ezt a látogatást tavaly nyáron megelőzte egy finnországi találkozó, amelyen Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkészt a környező gyülekezetek felügyelői kísérhették el az útra.

A finnek öt napot töltöttek Magyarországon, ahol élményekben és találkozásokban gazdag programok várták őket. Május 28-án egész napos budapesti városnézésen vehettek részt, ahol többek között megtekintették az Evangélikus Országos Múzeum felújított, interaktív kiállítását, megmártózhattak a méltán híres Széchenyi-fürdőben és hajókázhattak a Dunán.

A 29-ei programok között szerepelt a sikátori templom, valamint a zirci arborétum és a ciszterci apátság megtekintése. Délután zászlófelvonáson vettek részt, hiszen éppen a jeles évfordulón emlékeztünk meg a százéves finn zászlóról. Az ünnepséget a zirci Bakonyi Finnbarátok Köre kezdeményezésére tartották.

Este baráti vacsorán vehettünk részt a zirci művelődési házban, ahol találkozhattak egymással a közösségek tagjai. Vendégeinket Bálintné Sári Judit, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye megválasztott felügyelője köszöntötte. Szakos Csaba evangélikus lelkész az áhítata után képes bemutatkozást és beszámolót tartott a hozzá tartozó gyülekezetek életéről, amelyben a hétköznapok és a jeles ünnepek is képviseltették magukat. 

Ezt követően a Bakonytamási község énekkara lépett fel a legszebb és legismertebb evangélikus énekekkel. Az estén fellépett még Németh Istvánné, aki főként magyar népdalokat adott elő a közönségnek. A turkui gyülekezet „nótafája” is óriási élményt okozott a hallgatóságnak: ő a „Jézus, te égi szép kezdetű éneket énekelte el csodálatos átéléssel – természetesen finnül. Az énekek közül nem maradhatott ki az Erős vár a mi Istenünk kezdetű, amelyet ki-ki a maga anyanyelvén énekelt.

Ezek után került sor a turkui és a bakonytamási gyülekezetek testvérkapcsolati szerződésének aláírására, majd a két lelkész saját nyelvén felolvasta a megállapodás szövegét.

Sajnos erre most nem Bakonytamásiban került sor, mivel ott jelenleg folyik a gyülekezeti ház, valamint a templom orgonájának felújítása. Reményeink szerint decemberben, a felújított orgona felavatásán vendégül láthatjuk majd újra turkui testvéreinket, és ők is részesülhetnek a hangszer első megszólalásának csodálatos élményében. 

Még két napig élvezhették a finnek a magyarok vendégszeretetét, melynek során május 30-án Bakonybélben, Bakonyszentlászlón és Tihanyban jártak, 31-én pedig további budapesti programokon vehettek részt. 

Remélhetőleg turkui testvéreink élményekkel, barátságokkal és lelkiekben gazdagodva térhettek haza, hogy decemberben ismét körünkben és velünk együtt élvezhessék és ünnepelhessék a felújított orgona áhítattal teli hangjait.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!