Luther megreformálni akarta az egyházat, nem megosztani: mondta a pápa a finn ökumenikus küldöttségnek

Luther megreformálni akarta az egyházat, nem megosztani: mondta a pápa a finn ökumenikus küldöttségnek

Share this content.

Forrás: Vatikáni Rádió, szöveg: gá
Róma – Csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban Ferenc pápa a Finnországból érkezett ökumenikus küldöttséget, akik immár 30 éve hagyományosan Rómába zarándokolnak Szent Henrik ünnepe alkalmából. A látogatás egybeesik a keresztény egységhéttel, amely a megtérésből kiinduló közeledésre szólít minket. Az igazi ökumenizmus ugyanis a Jézus Krisztusnak való megtérésen alapszik. Ha együtt közeledünk Hozzá, akkor egymáshoz is közelebb kerülünk – állapította meg a pápa.

Luther 500 évvel ezelőtt megújítani akarta az egyházat

A katolikus egyházi vezető emlékeztetett tavaly október végi svédországi látogatására, amikor Lundban közös imával emlékeztek meg a reformáció 500. évfordulójáról. Ez a közös megemlékezés fontos volt mind emberi, mind teológiai és spirituális szempontból. Ötven éve folyik a hivatalos ökumenikus párbeszéd katolikusok és lutheránusok között, és mára sikerült világosan körülhatárolni azokat a távlatokat, amelyekben egyetértünk. Ugyanakkor élénken él szívünkben az őszinte megbánás vétkeink miatt. Ebben a szellemben emlékeztünk meg Lundban arról, hogy Luther Márton 500 évvel ezelőtt nem megosztani akarta az egyházat, hanem megújítani. A lundi találkozó bátorságot és erőt adott a további ökumenikus úthoz – fejtette ki a pápa.

Közös álláspont az egyházi szentségek, az eucharisztia és a papi szolgálat terén

A reformáció közös megemlékezésére készülve a katolikusok és a lutheránusok számára még világosabbá vált, hogy továbbra is szükség van a teológiai párbeszédre a kiengesztelődéshez. Így a Szentlélek működésének megnyílva közelíthetjük egymáshoz a doktrínát és az egyház erkölcsi tanítását, és egyre közelebb kerülhetünk a teljes és látható egységhez. A pápa imádkozik az Úrhoz, hogy áldásával kísérje a finnországi katolikus-lutheránus párbeszédért felelős bizottságot, mely odaadóan dolgozik egy közös álláspont kialakításán az egyházi szentségek, az eucharisztia és a papi szolgálat tekintetében.

Együtt segítsük a szenvedőket, a rászorulókat

2017 a reformáció emlékéve, és ez jó alkalom katolikusoknak és protestánsoknak arra, hogy hitelesebben éljék meg a hitet, újra fölfedezzék az evangéliumot és újult erővel tanúskodjanak Krisztusról. A lundi találkozó végén - emlékeztetett ismét svédországi látogatására a pápa – bátorságot merítettünk közös tanúságtételünkből a világ előtt, amikor elköteleztük magunkat arra, hogy együtt segítsük a szenvedőket, a szükségben lévőket, mindazokat, akik üldözésnek és erőszaknak vannak kitéve. Ezáltal nem leszünk tovább megosztottak, hanem együtt haladunk a teljes szeretetközösség felé.

100 éve független Finnország. Kövessék Szent Henrik példáját

A pápa kitért arra is, hogy idén ünneplik Finnországban az ország függetlenségének 100. évfordulóját. Ez az alkalom Szent Henrik példája nyomán segítse a finn keresztényeket abban, hogy tanúságot tegyenek Jézus Krisztusról a világ előtt a szolgálat, a testvériség és a másokkal való osztozás konkrét cselekedeteivel. A pápa végül rögtönzött szavakkal mondott köszönetet azért, hogy lutheránus püspöktestvére elhozta a gyerekeket is, mondván: szükségünk van a gyermekek egyszerűségére, tőlük tanuljuk meg, hogyan jutunk el Jézus Krisztushoz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!