„Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik!” – Finn-magyar testvérkapcsolati találkozóra került sor – Fotókkal! Folyamatosan frissülő videók!

„Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik!” – Finn-magyar testvérkapcsolati találkozóra került sor – Fotókkal! Folyamatosan frissülő videók!

Share this content.

Budapest – 2014. február 17-én az Északi Püspöki Hivatal adott otthont a finn-magyar testvérkapcsolati találkozónak. A testvérgyülekezetek képviselői mellett a finnországi teológus ösztöndíjasok is részt vettek az alkalmon. Ahogyan arról az evangelikus.hu már beszámolt, 2014. február 16-án a finnországi Mikkeli Evangélikus Egyházkerület püspöke, dr. Seppo Häkkinen testvér-egyházkerületi megállapodást írt alá Szemerei Jánossal, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökével. A finn püspök és Pekka Huokuna egyháztanácsos díszvendégként volt jelen a hétfői együttléten. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Videó: Győri András Timótheus

A VIDEÓKAT FOLYAMATOSAN TÖLTJÜK FEL!

Az alkalom Fabiny Tamás püspök nyitóáhítatával kezdődött, aki a Példabeszédek könyve 17. fejezetének 17. versét választotta: „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik!”

Utána Szemerei János püspök ismertette a finnekkel aláírt szerződést és a delegánció eddigi programját.

Seppo Häkkinen a finnországi egyház jelenéről számolt be. Előadásában a teológiai vonalra tette a hangsúlyokat. 

Pekka Huokuna egyháztanácsos a finnországi evangélikusság testvérkapcsolatokat is érintő szervezeti átalakításairól szólt. 

Baranyay Csaba az elmúlt két év testvérkapcsolati történéseit ecsetelte. Beszámolójában elmondta, hogy a két ország evangélikus egyházi diakóniai munkatársainanak számos közös konferenciája és konzultációja volt az elmúlt időszakban. Emellett a teljesség igénye nélkül kiemelendő még az Észtországban megrendezett finn-ugor lelkészkonferencia, valamint a Szélrózsa-találkozóra érkező finn vendégelőadók, a bakonycsenyei ébredés programján vagy a vasi hálaadó ünnepen velünk együtt ünneplő finnek részvétele.

Az előadások után alkalom nyílt a felvetett kérdésekről való beszélgetésre is, majd a két püspök elhelyezett egy táblát a püspökség bejáratánál, amely a finnországi Helsinki felé mutat. A finnek pedig viszik magukkal a Budapest táblát, hogy ne feledjék távoli testvéreiket.

A résztvevők ezután a magyarországi Finn Nagykövetségre indultak, ahol a finn nagykövet, Pasi Tuominen is vendégül látta a finn-magyar testvérgyülekezeti delegációt és magyar nyelven köszöntötte a résztvevőket.

Pohárköszöntőt mondott Seppo Häkkinen püspök is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!