Nyitott kapuk – Új stratégiát adott ki a Finnországi Evangélikus Egyház a 2020-2026-os időszakra

Nyitott kapuk – Új stratégiát adott ki a Finnországi Evangélikus Egyház a 2020-2026-os időszakra

Share this content.

Forrás: elv.fi, fordítás: Balicza Klára
Helsinki – „Nyitott kapuk” címmel jelent meg a Finnországi Evangélikus Egyház új stratégiája, amely a mai kor jelenségeire kíván választ adni. Ahogy a stratégia címe is utal rá, olyan egyházat szeretnének, amely mind befelé (a tagok felé), mind kifelé (a világ felé) nyitott.

1. A kifelé irányuló nyitottságot egyszerre határozza meg a missziói lelkület, a diakóniai elhivatottság és az emberi jogok védelme. 

2. A befelé történő nyitás a spirituális fejlődés és az aktív közösségi élet előmozdítására irányul. Ezt a belső egyházi identitást a gyermekek és fiatalok részvételén, a fiatal felnőttek bevonásán, a családok támogatásán és a generációkat összekötő kommunikáción keresztül igyekeznek erősíteni. Cél az istentiszteleti élet sokszínűsége is.

3. Az egyház mindenki számára nyitott, ezért fontos érték számára az egyenjogúság, és szembeszáll a gyűlölet minden formájával. A gyülekezetek sokszínűsége és az egymás iránti szolidaritás szintén ismérvei a jövő egyházának.

4. Nyitottnak kell lenni a különböző partnerségekre és az új lehetőségekre is. Ez magában foglalja az önkéntesség szerepének erősödését, az újfajta vezetői stílust és az esetleges külső partnerek bevonását ugyanúgy, mint a megszokott módszerek önkritikus felülvizsgálatát, a kísérletezésre való bátorságot és a szisztematikusan végzett digitális munkát is.

5. Az egyház életének része a jövőre irányuló nyitottság is, amely a reményben gyökerezik. Ez elsősorban a társadalmi és az ökológiai felelősségvállalásban nyilvánul meg, de ide tartozik az ökumenikus nyitottság és a kisebbségi helyzetben lévő egyházak szempontjainak figyelembevétele is. 

A stratégia szövege finnül itt olvasható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!