Finta Gergely orgonaművész nyitotta meg az orgonakoncert-sorozatot Kaposváron

Finta Gergely orgonaművész nyitotta meg az orgonakoncert-sorozatot Kaposváron

Share this content.

Szöveg: Pongrácz Máté
Kaposvár – Finta Gergely orgonaművész szólaltatta meg Kaposvár új orgonáját 2018. december 2-án, vasárnap délután az evangélikus templomban kezdődő koncertsorozat nyitóalkalmán. A budapesti Deák téri evangélikus templom orgonistája J. S. Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Johann Pachelbel zeneszerzők műveiből válogatva mutatta be a népes hallgatóságnak a hangszer változatos zenei lehetőségeit.

A koncert kezdetén Pongrácz Máté lelkész köszöntötte a hallgatóságot, és beszédében felhívta a figyelmet az új kaposvári orgona különlegességeire, valamint a hangszer páratlan szépségére. A több mint ezerháromszáz sípból, közel húsz regiszterből és a két manuálból álló hangszer építésének elmúlt fél évét is röviden ismertette a lelkész, és háláját fejezte ki mindazon gyülekezeti tagok és segítők irányában, akik hozzájárultak az orgona Kaposvárra szállításához és felállításához. 

A lelkész gondolatai után Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszönte meg az evangélikus közösségnek a fejlődésbe vetett hitet és a szüntelen tenni akarást. Örömét fejezte ki, hogy élő, erős, összetartó közösség képét mutatja a kaposvári evangélikus gyülekezet, és a közös munkálkodás folytatását kérte az egybegyűltektől.

Végül a koncertsorozat fővédnöke, a Kaposvári Törvényszék elnöke, a gyülekezet egyik presbitere, dr. Hajnal Éva köszöntötte a koncertre érkezőket, és felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy az orgona ez évi elkészülésével egy kilencvenéves folyamat zárult le a templom életében. Az 1929-ben Sándy Gyula tervei alapján készült templom belső terének építése a templom ékkövével, az orgona megépítésével fejeződött be. Gondolatait zárva felkérte a hallgatóságot, éljenek az elkövetkező időszak lehetőségével, és a februárig tartó orgonakoncert-sorozatnak minél több eseményén vegyenek részt.

A köszöntők után dr. Finta Gergely beszélt az est részletes programjáról, külön is kiemelve a Jöjj, népek Megváltója címet viselő koncert érdekességét, hisz a darabok felépítésében adventtől egészen karácsonyig, c-molltól C-dúrig juthattunk el.

Az orgonaszó felhangzásával mély csönd és ámulat lengte át a templomot, hisz a különlegesen csillogó, ékes hangzás magával ragadta a hallgatóságot. Az oltár előtt elhelyezett kivetítő segítségével pedig a hallgatóság nem csak a hangokat hallhatta, de a hangszert és annak megszólaltatóját is láthatta.

Az orgonakoncert-sorozat folytatásaként 2018. december 8-án adventi koncertre kerül sor a kaposvári evangélikusoknál a pécsi és a békéscsabai evangélikus kórusok közreműködésével, míg a februárig tartó sorozat zárásaként Sebestyén Márta énekművész fog énekelni az új orgona kíséretével. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!