Fogvatartottak látogattak el az Országos Iroda hétkezdő áhítatára

Fogvatartottak látogattak el az Országos Iroda hétkezdő áhítatára

Share this content.

Szöveg és fotó: Erdélyi Csaba
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának dolgozói minden hetet áhítattal kezdenek, amelyekre általában budapesti lelkészeket kérnek fel. Egy ilyen felkérésnek tett eleget Erdélyi Csaba is, aki amellett, hogy a rákospalotai gyülekezet helyettes lelkésze, ötödik éve dolgozik börtönlelkészként a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A lelkész az áhítatra nem egyedül érkezett, ugyanis néhány perccel a kezdés előtt egy fogvatartotti szállítójármű állt meg az irodaház előtt, melyből hat fogvatartott és az őket kísérő felügyelők szálltak ki, akik szintén az áhítatra igyekeztek.

A fogvatartottak a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben működő énekkarnak a tagjai, akik az áhítatot énekeikkel, valamint zsoltár- és igeolvasással gazdagították. A részt vevő munkatársak legnagyobb része – nem tudván a vendégek érkezéséről – meglepetten figyelte az érkezőket, néhány perc alatt azonban eltűntek a különbségek: együtt énekeltek egyházi dolgozók, fegyőrök és fogvatartottak.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet számára kiemelten fontos a fogvatartottak reintegrációjában jóvátételi programok megvalósítása. Sok más mellett egy ilyen sorozat részeként indult útjára 2016. december 19-én a fogvatartotti énekkar részvétele különböző egyházi, szociális és karitatív rendezvényeken. Először tehát éppen ez a helyszín adott otthont ennek a különleges szolgálatnak.

Krámer György irodaigazgató köszönő szavaiban kiemelte: azért tartja nagyszerűnek ezt a találkozást, mert még erőteljesebbé válik karácsony üzenete, ha az ünnepet az ember szerettei körében töltheti, és ma olyan emberekkel találkozhattak az áhítaton résztvevők, akik ezt nem tehetik. Köszönete jeleként és karácsonyi ajándékként a fogvatartottaknak egy-egy bibliaolvasó útmutatót adott át.

A résztvevők közül többen nyilatkoztak a börtönrádiónak is, ezeket a nyilatkozatokat az intézet fogvatartottjai az ünnepi időszakban hallhatják majd meg.

Buda Annamária diakóniai osztályvezető, miután a vendégszeretet jeleként teával és egy kis harapnivalóval kínálta a fogvatartottakat és az őket felügyelő fegyőröket, részletesen tájékoztatta a rádióhallgatókat a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai munkájáról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!