Föld napja projektnap volt a Székácsban

Föld napja projektnap volt a Székácsban

Share this content.

Szöveg: Nagyné Györgyi Szilvia
Orosháza – 48 éve egy önszerveződő környezetvédelmi tevékenységgel indult. Mára helye van a naptárban, és programok sora hívja fel a figyelmet április 22-én a világ számos országában a problémára, melyet az ember okoz a természetben. Ma a közép-erurópai átlagpolgár csak szörnyülködik az adatokon és képeken, melyek a rövidesen jelenünkké váló és életminőségünket érintő globális problémákat ecsetelik. Ezért is nagyon fontos érzékenyíteni, felhívni diákjaink figyelmét a veszélyre. Tegyünk azért, hogy változzon a gondolkodásunk! Tegyünk azért, hogy természettudatosabban éljünk! Tegyünk azért, hogy a teremtés óta az ember kezébe helyezett Föld életképes legyen a messzi jövőben is!

Szentgyörgyi Albert
Psalmus Humanus (Ötödik imádság)

Uram!

Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak,
Mélyébe mérhetetlen kincseket rejtettél,
Képessé tettél, hogy megértsük alkotásod,
Megkönnyítsük munkánkat, száműzzük az éhséget és betegséget.

Mi felássuk a kincseket, hogy azokat eltékozoljuk,
Belőlük a pusztítás félelmetes eszközeit faragjuk,
Hogy azokkal leromboljuk, mit más ember épít,
Míg azok ellenem nem fordulnak és elpusztítanak engem és gyermekeim.

Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban,
Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját,
Hogy ez a mi Földünk biztos otthona lehessen
Gazdagságnak, Szépségnek, Boldogságnak és Békességnek.

Április 21-én változatos programkínálattal csatlakoztunk a környezetvédő eseményekhez, melyeket munkaközösségeink ötletelése nyomán valósítottunk meg.

 • Zenés áhítat keretében Szigethy Szilárd iskolalelkész a Föld - termőföld - anyaföld - teremtett világ témakörében szólt a diákokhoz. Feladatunk a bibliai kultúrparancs szerint: Műveld, őrizd, gondozd!
 • 10. és 12. évfolyamos diákok értékes, látványos, élményszerű kiselőadásokkal készültek diáktársaik számára: globális problémák és az ivóvízhiány, illetve a természettudomány és a hit témakörében. 
 • Gimnazistáink Gyopároson vízminőség-vizsgálaton vehettek részt. A helyszínre kerékpárral, illetve az edzettebbek futva érkeztek.
 • Szintén gimnazistáink évfolyamonként csapatokat alkotva több városi helyszínen elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg angol és német nyelven tűz, víz, föld, levegő témában.
 • A felsős diákok Hit és föld címmel egy interaktív óra erejéig az alapvetően a termőföldből élő orosházi evangélikus ősökre fókuszáltak és bibliai történeteket dramatizáltak evangélikus templomunkban.
 • Ökokódex készült osztályonként sok jó ötlettel, igényes kivitelezéssel.
 • A napi program része volt a mikrokörnyezetük/tantermük kitakarítása, növényültetés, növényápolás.
 • Ajándékba kaptuk a teremtett világot címmel imádságokat fogalmaztak és írtak az osztályok.
 • Az alsó tagozat egy-egy veszélyeztetett állatfajjal ismerkedett meg bővebben színes, sok értékes adatot tartalmazó tablót készítve összefoglalásként. Ismeretterjesztő kisfilmek, sportfoglalkozások gazdagították programjukat.
 • A teremtés napjai címmel ismét megnyitotta kapuit a hittan-munkaközösség által szervezett Láthatatlan Színház. 
 • Természetvédelmi kvízeket oldhattak meg a gyerekek, érdekességként kiszámolhatták saját ökológiai lábnyomukat.
 • Egy lelkes gyermekcsapat ellátogatott a kutyamenhelyre élelemadománnyal. Alkalmuk nyílt részt venni az aktuális gondozási feladatokban is.
 • Újrahasznosítható anyagok sportversenyek eszközeivé váltak, illetve felhasználásukkal kreatív alkotások készültek.
 • 20-án az utazó planetárium vendégeskedett nálunk. Látványos, érdekes előadása kicsiknek, nagyobbaknak egyaránt nagy élményt nyújtott.

Bízunk benne, hogy az élménydús nap segít a szemléletformálásban. Tudjuk, hogy cselekvői kell legyünk a Föld napja mozgalom célkitűzéseinek - nem csak évente egyszer! 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!