Föld Sója Találkozó: Záró istentisztelet – Átadtuk a stafétát – VIDEÓKKAL!

Föld Sója Találkozó: Záró istentisztelet – Átadtuk a stafétát – VIDEÓKKAL!

Share this content.

Videó: Győri András Timótheus, hang: Plavecz József, szöveg: horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Kiss Tamás
Budapest – Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, záró istentisztelettel ért véget a Föld Sója Találkozó, 2016. július 9-én, a Tüskecsernokban. A liturgiában a találkozó segítői és a résztvevő egyházak vezetői vettek részt. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói szolgáltak liturgikus énekkel, az orgonánál pedig Finta Gergely működött közre. Az istentiszteleten a Lutheránia Énekkara is énekelt, Kamp Salamon vezetésével.

2016. július 9-én, pénteken, a záró istentisztelet előtt Martin Junge a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) főtitkára köszöntötte a találkozó résztvevőit. Elmondta, hogy a keresztségben és Krisztusban minden keresztény egy lehet. Bár korunkban nehéz a kommunikáció a családban, a társadalomban, de az egyház közvetítő erő lehet. A mintegy 70 millió evangélikust tömörítő szervezet vezetője szerint ugyan az emberek egyre kevesebbet várnak az egyháztól, mégis Isten változatlanul itt van velünk és az világban lévő igazságosságért munkálkodik. Figyelnünk kell a szenvedő másik emberre. A világnak Isten kegyelmére van szüksége, mert a kegyelem sóízű. Találkozásaink hitünket erősítik és a reménység tanúivá tesznek bennünket. 

A közép-európai emberek sok történetet ismernek, amelyek a világosság és a sötétség harcáról szólnak, és ezeket a történeteket érdemes megosztaniuk egymással - mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök a Föld Sója Közép-európai Keresztény Találkozót lezáró istentiszteleten. Fabiny Tamás igehirdetésében hangsúlyozta: sötét történelmi korok mindig voltak, de mindig támadtak olyan emberek is, akik ezekben a korokban hordozták a fényt. 

Az evangélikus püspök felidézte: az 1956 forradalom eltiprása után százezrek menekültek külföldre Magyarországról a zöldhatáron keresztül. Nekik sokat jelentett a kerítés vagy a folyó túloldalán imbolygó fényforrás, amely jelezte az utat a „szabad világ” felé.

„Köszönet illeti azokat az embereket, akik nem egyszerűen a kezükben tartották a viharlámpát, hanem - befogadva az idegent - ők maguk váltak a világ fényforrásává" – fogalmazott. „Adja Isten, hogy mi is így tudjunk tenni!” – tette hozzá.

Az evangélikus püspök kiemelte: a keresztény embernek nem arra kell törekednie, hogy a maga kényelmes és biztonságos házában, az egyházban világosságban legyen, hanem arra, hogy kilépve a templom falai közül élete és szolgálata hiteles legyen. Csak így válhatnak a „világ világosságává” - tette hozzá.

A liturgiában a találkozó segítői és a résztvevő egyházak vezetői vettek részt. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói szolgáltak liturgikus énekkel, az orgonánál pedig Finta Gergely működött közre. Az istentiszteleten a Lutheránia Énekkara is énekelt, Kamp Salamon vezetésével.

Az istentisztelet végén Gáncs Péter, elnök-püspök átadta a találkozó stafétáját a program következő házigazdájának, Manfred Kochnak, az Osztrák Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház szuperintendensének. Megtudtuk, a tizenegyedik találkozó 2020-ban az ausztriai Grazban lesz.

Az istentisztelet offertóriumát a sepsiszentgyörgyi Bartimeus Játszóház fejlesztésére fogják fordítani.

 

Az esemény kiemelt támogatói:
Budapest Főváros Önkormányzata, Bajor Egyház (ELKB), VELKD, Gustav-Adolf-Werk, Magyarország Kormánya, Reformáció Emlékbizottság, Visegrad Fund, Tarr Kft.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!