A föltámadás örömhíre Schütz zenéjével – magyarul

A föltámadás örömhíre Schütz zenéjével – magyarul

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor, továbbá lásd a stáblista.
Fót – A húsvéthajnali liturgia pótlására szeretettel ajánljuk meghallgatásra Heinrich Schütz művét: A feltámadás történetét.

A négy evangélista mindegyike leírja Jézus föltámadásának történetét, hiszen a legfontosabb, amit közölni akarnak: Jézus, az Isten Fia meghalt értünk, de fel is támadott. Ám ahogyan a szenvedéstörténet lejegyzésében is vannak köztük hangsúlykülönbségek, apróbb eltérések, úgy a föltámadásról sem egyformán tudósítanak. Johannes Bugenhagen, Luther reformátor társa vállalkozott arra, hogy az egybeszerkesztett passiószövegek mintájára összeállítsa az egyesített föltámadástörténetet, amelybe belekerült a négy evangélium valamennyi híradása Krisztus halál feletti győzelméről. Bugenhagen nagy tisztelettel fordul a szent szövegek felé, s inkább elmond egy-egy motívumot többször is, csak ki ne hagyjon valami fontosat. Szövegkönyve így hosszú meditációvá alakul, amely teret ad a hallgatónak az elmélkedésre.

Egy századdal később nyúlt a szöveghez Schütz, s megírta harmadik opusát az Auferstehungshistorie-t. A velencei tanulmányútjáról nemrég hazaérkezett szerző felhasználja a frissen megismert új komponálási eljárást, a monódiát, amelynek lényege a szöveg gondolatainak zenei kifejezése. Alapvetően akkordkíséretes egyszólamúságról van itt szó, hogy a zene mindenben szolgája lehessen a szövegnek. Schütz azonban még egy eszközt bevet a kifejezés érdekében, mégpedig a túlhaladottnak hitt polifóniát: Az oratórium legtöbb szereplője (az angyal, Mária Magdaléna, sőt maga Jézus is) két énekes hangján szólal meg.

A most elkészített kisfilmben egy 1997-ben rögzített lemez hangját hallhatjuk, s ehhez válogattunk festményeket illusztrációként. A meditáció érdekessége, hogy a föltámadási történetben fel-felvillannak a passió képei is, visszafelé haladó sorrendben. Így kerül párba az üres sírral Jézus eltemetésének motívuma, Jézus föltámadásának leírásával a kereszthalál képe, vagy az emmausi tanítványok jelenetével az utolsó vacsora ábrázolása.

A hangfelvételt a Cselekvő Remény Alapítvány készítette, a kelenföldi gyülekezethez kötődő zenészekkel, Csányi Tamás, Bubnó Tamás és Pechan Kornél közreműködésével.

A magyar adaptáció Bálint Zsolt munkája.

A kisfilmet a Kántorképző munkatársai állították össze 2021-ben.

Hívószavak: Schütz, Kántorképző Intézet, Bálint Zsolt, Bence Gábor, Csányi Tamás, Bubnó Tamás, Húsvét

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!