Fontos döntések születtek az országos presbitérium februári ülésén

Fontos döntések születtek az országos presbitérium februári ülésén

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Budapest – 2019. február 7-én került sor a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Országos Presbitériumának (OP) következő ülésére az Üllői úti székházban, amelynek döntéseiről Fabiny Tamás elnök-püspök, az ülés levezető elnöke tájékoztatta az Evangélikus.hu-t.

Gregersen-Labossa György lelkész, országos presbiter áhítatát követően az ülés egyházpolitikai szakaszán Prőhle Gergely országos felügyelő adott tájékoztatást a Magyarország Kormányával kötendő megállapodás előkészítéséről. A javaslatokat és szempontokat széles körben összegyűjtő országos felügyelő a tervezetet az OP támogatásával a zsinat elé viszi.

A testület ezután döntött az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) rektori pályázatának kiírásáról.

A zsinati és az országos elnökség lelkészi tagjainak (dr. Hafenscher Károly és dr. Fabiny Tamás) kezdeményezésére az OP döntést hozott arról is, hogy 2020 az MEE-ben az úrvacsora éve lesz. „Ezzel is szeretnénk ezt a szentséget egyházunkban hangsúlyosabbá tenni, egyúttal figyelve arra, hogy a különböző helyi gyakorlatok egységesen és a jó rend jegyében érvényesüljenek” – mondta Fabiny Tamás elnök-püspök.

Szeli Noémi Szélrózsa-koordinátor részletes tájékoztatást adott a legutóbbi Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozóról, melyet az OP nagy megelégedéssel és köszönettel fogadott. Külön kiemelték azt a tényt, hogy a rendezvény gazdaságilag kiegyensúlyozott volt, és sikerült elérni azt a középiskolás korosztályt is, amelynek megszólítását az egyházvezetés régóta kívánatosnak tartotta.

Az oktatási ügyek között az OP részletesen tárgyalta az orosházi Táncsics-gimnázium átvételének lehetőségét, meghallgatva a gyülekezet elnökségét is. Hosszas vita után az a döntés született, hogy az érvényben lévő zsinati határozatokra tekintettel az MEE 2019-ben nem kezdeményezi ennek az intézménynek az átvételét.

Gáncs Péter korábbi elnök-püspök és Orbán Viktor miniszterelnök 2006 decemberi tárgyalásán megfogalmazódott annak lehetősége, hogy az MEE egy kisebb, elsősorban rehabilitációs célú kórházat működtetne. Az azóta lezajlott tárgyalásokról Kondor Péter diakóniáért felelős püspök adott tájékoztatást, kiemelve, hogy a kormány 221 millió forintos támogatást adott a kórházprojekttel kapcsolatos döntés-előkészítő folyamatok finanszírozására.

Személyi döntés is született az ülésen: a Lelkészakadémia vezetőjéül a testület a következő ciklusra is dr. Joób Máté evangélikus lelkészt, egyetemi docenst választotta.

Az OP megválasztotta a külügyi munkacsoport tagjait is.

A következő ülésre 2019. március 21-én kerül sor.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!