Otthon Buenos Airesben – Egy dél-amerikai látogatás tapasztalatai

Otthon Buenos Airesben – Egy dél-amerikai látogatás tapasztalatai

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Gáncs Tamás
Buenos Aires – Argentína fővárosában járt, a Buenos Aires-i Krisztus Keresztje Magyar Evangélikus Gyülekezet vendége volt dr. Gáncs Tamás október 13–16. között. A Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze igehirdetésekkel szolgált vasárnapi istentiszteleteken, találkozott a helyi magyar vezetőkkel, és a Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából tárgyalt a Kőrösi Csoma Sándor program Buenos Aires-i lehetőségeiről. Vasárnap a magyar istentiszteleten jelen volt dr. Gelényi Csaba, a Magyarország Buenos Airesben akkreditált nagykövete is, aki az istentisztelet utáni rövid eszmecserén támogatásáról biztosította a tárgyaló feleket.

Pénteken Heftyné Vámossy Katalin – Kató –, a házigazdám fogadott a Buenos Aires-i nemzetközi repülőtéren. Az első perctől kezdve éreztem a szeretetet, amellyel várt, és amely átjárta beszélgetéseinket.

Érkezésem napja az első argentin evangélikus egyházközség templomának és gimnáziumának meglátogatásával és egy éjszakába nyúlt beszélgetéssel telt a szomszédos argentin étteremben. Kató ez alkalommal felidézte a számára oly kedves Deák téri éveket, amelyeket Hafenscher nagyszüleim közelében töltött, mintegy családtagként.

Az 1950-es évek nehézségeit, az 1956-os forradalom eseményeit is felelevenítve kaphattam nagyon személyes és nagyon részletes leírást az akkori magyarországi társadalmi, egyházi, sőt családi helyzetről is, mindezért óriási hálával tartozom. Otthon éreztem magam az első pillanattól az utolsóig. Családtag a családtaggal beszélgetett, rengeteg mosollyal, nevetéssel, de nem elhallgatva a nehézségeket, könnyeket, drámákat sem.

Szombaton Honfiné Rajczy Katalin, a gyülekezet felügyelő asszonya és kedves férje, Honfi János kalauzolt a külső területeivel együtt mintegy tizenhétmilliós metropoliszban. Megtekinthettem a legfontosabb turistalátványosságokat, és közben a folyamatos beszélgetések révén betekintést kaptam a helyi magyar közösségek életébe is.

Este az Argentínai Magyar Keresztyén Református Egyház templomát látogathattam meg, majd a Hungária Egyesület házában vacsorán találkozhattam a Buenos Aires-i magyar közösségek vezetőivel. A közösség éppen az 1956-os forradalom évfordulójának megünneplésére és a hatvanadik cserkészbálra készült. A vacsorán nagy izgalommal hallgattam az argentínai magyarok életéről szóló személyes történeteket, majd röviden beszámoltam a magyarországi helyzetről, külön kitérve az evangélikusság jelenére, az aktuálpolitikai kihívásokra, részletezve a menekültválsággal kapcsolatos kihívásokat.

Vasárnap a Buenos Aires-i Krisztus Keresztje Magyar Evangélikus Gyülekezet templomában mindkét istentiszteleten hirdethettem Isten igéjét. A délelőtti magyar nyelvű istentiszteleten Demes András lelkész végezte a liturgiát, majd a prédikációm után köszöntöttem a gyülekezetet. Átadtam dr. Fabiny Tamás elnök-püspök köszöntését, majd a felügyelő asszonynak átnyújtottam a Nem nagyobb a szolga az ő uránál című, a kelenföldi evangélikus gyülekezet emblematikus lelkészének, Kendeh Györgynek az életét bemutató könyvet.

Az esti spanyol nyelvű istentiszteleten angolul prédikálhattam; az elhangzottakat Alan Eldrid lelkész fordította spanyolra. Mindkét alkalom után szeretetvendégséget tartottunk, amelyen sok-sok személyes találkozásra is lehetőségem nyílt. Kelenföldi lelkészként felemelő érzés volt, hogy egyik lelkész elődömnek, Ordass Lajos püspöknek a képe díszítette a sekrestye falát. A két alkalom között megtekinthettem a temetőben az 1956-os emlékművet, de a Magyarok terénél is megálltunk házigazdámmal egy fejhajtásra.

A péntek esti argentin ízek, a szombat esti magyar ízek után a vasárnap esti búcsúvacsorán ismét argentin kulináris különlegességekkel leptek meg vendéglátóim. Egész hétvégén érezhető volt az a mindent átjáró vendégszeretet, amelytől mindvégig otthon érezhettem magam 11 932,5 kilométer távolságra budapesti otthonomtól.

A házigazdámtól, Katótól való hétfő reggeli búcsúzás után Clovis Eloi Kurtz lelkész vitt ki a reptérre, közben izgalmas témákról beszélgettünk, fellelve a közös ismerősöket is. A több mint tizenhárom órás repülőúton volt időm felidézni számtalan feledhetetlen találkozást: a kilencvenkilenc éves nénivel, a gyülekezetem területéről származó bácsival, az utcán tangózó párral, a Maradonának öltözött férfival a Boca Juniors stadionjánál, a szociológiát hallgató egyetemista lánnyal, Georgival vagy éppen a gyönyörű magyar hímzéses mellényt viselő fiatal anyukával, Katicával. És még folytathatnám a sort.

Hálás vagyok az Örökkévalónak, hogy vigyázott rám, és hogy otthonból otthonba utazhattam. Ahogyan Márai Sándor fogalmaz: „Ajándék ez, csodálatos ajándék. A földig hajolok, úgy köszönöm meg.”

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 47–48. számában jelent meg 2018. december 2-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!