Gazdasági válság és igehirdetés – Szabó B. András előadása

Gazdasági válság és igehirdetés – Szabó B. András előadása

Share this content.

Budapest – Dies Academicus – Szembeszállhatunk-e a korszellemmel? – Belső szabadság és manipulálhatatlan mértéktelenség címmel rendezte meg interdiszciplináris konferenciáját az Evangélikus Hittudományi Egyetem. Alábbiakban az evangélikus lelkész, Szabó B. András Gazdasági válság és igehirdetés című előadásáról tudósítunk. Szöveg és fotó: Galambos Ádám, videó: Győri András Timótheus

Gazdasági válság és igehirdetés címmel tartott előadást Szabó B. András evangélikus lelkész. A gazdasági szemlélet és a spiritualitás kapcsolatát, a lelkiség gazdaságformáló hatásában kereső előadás különbséget tett a gazdasági célok és az egyházi cél meghatározása között. Provokatív kérdésében az előadó rávilágított arra, hogy a célorientált világszemlélet nem azonos a spirituális hozzáállással, hiszen „kérdés, hogy a célra vonatkozó kérdés Istennél feltehető–e? – fogalmazott az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktorandusza. Az ipar hegemóniájával kapcsolatban az előadó kifejtette, hogy „az ipar átalakul, és a pénz meghatározó része lesz.” Meglátása alapján a szavaknak még ma is hatalma van, így azt akár gazdagsági tényezőnek tekinthetjük, így „a jelenlegi válság lehetőséget nyit az igehírdetés szempontjából az emberekhez való eljutáshoz” – fogalmazott a lelkész. Szabó B. András hozzátette, hogy mindez csak úgy képzelhető el, ha az igehirdetés személyes tartalmat hordoz korszerű megfogalmazásban. Az előadásában a ház szimbólumával élő lelkész feltette a kérdést, hogy „ma, amikor nagy erővel felépítenek egy házat, vajon képesek–e azt az emberek a devizahitelek változása és egyéb tényezők hatására megőrizni? Van–e olyan erő a családban, amely képes megtartani a fedelet a család fölött?”

Az értékmérés témakörében a doktorandusz emlékeztetett arra, hogy ez nem egy új fogalom, hiszen az már a bűnbocsátó cédulák kiadásánál is jelentkezett. „Bizonyos üdvgazdaságtan ma is megfigyelhető az igehirdetésben és a teológiai gondolkodásban egyaránt” – mondta.

Szabó B. András négy igehirdetési prioritást emelt ki előadásában. Fontosnak látja, hogy tudatosodjon: az üdvösség nem gazdasági fogalom, így annak méréséhez nem használhatóak a megszokott fogalmak és ábrák.” Wofhart Pannenberg gondolatához kapcsolódva elmondta, hogy „a moralizmus nem képes a bűn valódi karakterét megragadni.” Továbbá Oscar Culmannt idézve rávilágított, hogy az igehirdetésnek az egészre szükséges kérdeznie. „Míg például a jogi, vagy kulturális gondolkodás önmagában is működik, egy szakterületen belül gondolkodik, addig az igehirdetés a teljességre kérdez rá” – fogalmazott az evangélikus lelkész, aki úgy látja, hogy Isten igéjének közvetítése orientációt szükséges és kell hogy adjon.

„Isten helyét a társadalomban képes–e a pénz betölteni?” – kérdezte Szabó B. András, aki emlékeztetett rá, hogy a tizenkilencedik században született Georg Simmel filozófus és szociológus A pénz filozófiája című művében már váltófogalomként használta Isten mellett a pénz fogalmát. „Csak Istennel együtt tud a véges ember teljességre kérdezni” – figyelmeztetett ezzel kapcsolatban az előadó.

Szabó B. András az igehirdetés közösségi hatását bemutatva kifejtette, hogy ebben a vonatkozásban az egyén szerepe meghatározó. „Gondoljunk az ószövetségi prófétai hagyományra, vagy Jézus templomtisztítására. Mindegyikből kirajzolódik az a hozzáállás, mely kifejezi, hogy a mostani gazdasági szabályok ellen fel lehet és fel kell lépni” – mondta az evangélikus lelkész. A nyilvános teológia szemléletében az előadó kiemelte, hogy „a szegények számára megadható elsőbbséget nemcsak hirdetni, hanem gyakorolni is szükséges.”

Szabó B. András előadásának végén kérdéseket tett fel: „Ténylegesen a kamat fogalma, mint a növekedést kényszerítő eszköz vezet minket? Fenn kell–e tartani a mai gazdasági irányt, vagy paradigmaváltásra van szükség? Avagy el lehet–e engedni a jézusi példázathoz hasonlóan a másik adósságát?” Az előadó ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy pozitív üzenettel bír I. Ferenc pápa szegények melletti teológiai és spirituális magatartása. „A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké” (1Jn 2, 17) alapján előadása végén a doktorandusz kiemelte, hogy az igehirdetésnek olyan releváns mondanivalóval kell rendelkeznie, mely ha aktuális, akkor folyamatosan kérdésekkel néz szembe, viszont orientációt nyújt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!