Gitárkíséretes korálok – Az egyes film-folyamok bemutatása

Gitárkíséretes korálok – Az egyes film-folyamok bemutatása

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor
Az idei tanévtől minden diák, aki evangélikus intézményben tanul, megkapja az Iskolai énekeskönyvet, azaz énekeskönyvünk kivonatát, amely az énekekhez gitárakkordokat is társít. Az ehhez kapcsolódó videókban, felkért előadók bemutatják a kísérési módokat, és megválaszolják az elvi és gyakorlati kérdéseket, ismertetik a kötetben található akkordjelölések megfejtésének módját. A kapcsolódó filmfolyamok a következőképpen fognak felépülni.

1. Alapvetés

Az Iskolai énekeskönyv gitárkíséretei alapvető kérdések megfogalmazására serkentenek: Miként érdemes – akár gitárral, akár billentyűs hangszerrel – kísérni a gyülekezeti énekeket. Vajon mik azok a zenei jellegzetességek, amelyek segítik a közös éneklést, s mi lehet az, ami – bár zeneileg érdekesnek tűnik – elveszi az éneklési kedvet. Néhány kisfilmben igyekeztünk összegyűjteni azokat a válaszokat, amelyek a X. egyházzenei konferencián tartott pódiumbeszélgetésen hangzottak el.

A beszélgetés résztvevői: Bálint Ádám, Koczor Tamás és Bence Gábor

2. Az akkordjelek értelmezése

Az Iskolai énekeskönyv gitárakkordjainak lejegyzése kisebb-nagyobb nehézségek elé állítja az ifjúsági énekekhez szokott gitárosokat. A jelrendszer feloldásához szükséges felelevenítenünk a szolfézsórán tanultakat. Ebben segít az a néhány kisfilm, amely a legegyszerűbb ritmusoktól az összetettebb ütemmutatójú énekeken keresztül egészen az ütemekre nem tagolt énekekig vezeti az érdeklődőket.

3. Három korál

Az Iskolai énekeskönyv gitárkíséretes énekeiből válogattunk össze néhány jellegzetes példát, amelyeket a X. Egyházzenei Konferencia hallgatóival és előadóival meg is szólaltatunk. Reméljük, hogy a jó hangulatú közös éneklés ráhangolja a nézőket erre az előadásmódra is. Célunk az, hogy a korál megtartsa jellegzetességeit, a kíséret pedig a megszólaltatás segítségére használjon fel valamit a könnyűzene eszköztárából.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!