Gitárral is rá lehet hangolódni az evangéliumra

Gitárral is rá lehet hangolódni az evangéliumra

Share this content.

Forrás: sonline.hu, szöveg: Lőrincz Sándor
Tab – Tabon kívül huszonkét falu híveit pasztorálja Arató Lóránd. A fiatal evangélikus lelkipásztor úgy véli: bár a közöny tengerében olykor elhomályosul a lelkipásztor képe, mégis jel tud maradni, és jel kell, hogy maradjon. Protestánsként fontosnak tartja a gyónást, hiszen az ember megvallhatja bűneit, s ettől megkönnyebbül a lélek.

„A Tab és Környéke Evangélikus Egyházközséghez hét gyülekezet tartozik, ahol istentiszteleteket is tartunk. Ehhez tartozik a tabi gyülekezet, mint anyagyülekezet, amely ilyen formán a Tab és Környéke Evangélikus Egyházközség központját jelenti. Itt található a lelkészi hivatal, a gyülekezeti levéltár és a lelkészlakás is – mondta Arató Lóránd evangélikus lelkipásztor. – Lélekszám tekintetében ez a legnagyobb hozzánk tartozó gyülekezet, közel 400 tagjával. Ezt követi a bábonymegyeri leánygyülekezet, majd a lullai, torvaji, bedegkéri, somogymeggyesi és somogydöröcskei szórványgyülekezetek, amelyek istentiszteleti hellyel rendelkeznek, és ahol vannak rendszeres alkalmak. Ezen kívül még 16 település tartozik hozzám: Kánya, Kára, Kapoly, Miklósi, Nagyberény, Nyim, Som, Ságvár, Sérsekszőlős, Somogyegres, Somogyacsa, Szorosad, Tengőd, Törökkoppány, Zala, és Zics.”

– Milyen a hívek aránya, ha a települési korfát nézzük? Gondolom, az idősebb korosztály van túlsúlyban.

– Jól érzi, a legtöbb gyülekezeti alkalomra jellemző, hogy az idősebb korosztály van jelen, viszont nem panaszkodhatom. Főleg Tabon sok a fiatal. Több mint ötven gyermek részesül jelenleg is evangélikus hitoktatásban. A felnőtt bibliaórákon többnyire idősebb testvérek vesznek részt, viszont az istentiszteleteinken minden korosztály képviselteti magát.

– Kik a segítői?

– A lelkipásztori és a szervezési munkát feleségemmel együtt végezzük, amelybe segítséget kapunk még Nagy Petra Eszter munkatársunktól, akit a Magyar Falu Program keretén belül foglalkoztatunk, mint programszervezőt. Mivel feleségem 2018-ban szülési szabadságra ment, így a hitoktatói munkához segítőt kerestünk, akit meg is találtunk Csontos Jánosné presbiterünk személyében, aki korábban óvodavezető volt Tabon.

A beszélgetés itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!