Gödöllő így ünnepelt

Gödöllő így ünnepelt

Share this content.

Szöveg: Dr. Lencsés Enikő, fotó: Betyárisz Anita, Dr. Lencsés Enikő, Szabó Tibor, Korondi Judit
Gödöllő – A reformáció 500. évfordulójának alkalmából országszerte nagyszerű programokon vehettünk részt. Így volt ez a Gödöllő városában is. Az egész évet áthatotta a reformáció jubileumi évfordulójának méltó megünneplésére való készülődés. Az ünneplés csúcs pontjaként október utolsó napjaiban gazdag eseménysorozattal emlékeztünk meg a reformáció 500. évfordulójáról.

Gödöllő városában már több évtizedes hagyomány, hogy az evangélikus és a református testvérek együtt ünneplik a reformáció napját. Az idei év jubileumi eseménysorozatának kezdeteként október 27-én, pénteken este Végh Tamás református lelkész tartott evangelizációs istentiszteletet.

Az ünnepi eseménysorozatot nem csak az egyházak által szervezett programok tették színessé, hanem a Gödöllői Szimfonikus zenekar hangversenye is Horváth Józsefnek, a kolozsvári magyar opera karmesterének vezényletével. A hangversenyen meghallgathattuk a Gödöllői Városi Vegyeskar (karigazgató: Pechan Kornél ) és a Baptista Központi Énekkar (karigazgató: Oláh Gábor) közös kórusát. A hangversenyen többek között felcsendült Mendelssohn: V.” Reformáció” szimfóniájának 4. tétele.

A gödöllői evangélikus egyházközség Luther Mártont ábrázoló kisplasztikával gazdagodott a héten, dr. Fábri Mihály és családjának felajánlásából. A kisplasztika alapjául szolgáló eredeti Luther szobrot dr. Fábri Mihály édesapja kapta lelkésszé szentelésekor, és évtizedekig a szügyi evangélikus gyülekezeti termet díszítette.

A reformáció jubileumi eseménysorozata Gödöllőn nem csak lelki táplálékot nyújtott a város lakóinak, hanem szellemit is. Október 29-én és 30-án városunk Fő terén megtekinthető volt a „Menő Reformáció” elnevezésű mozgó kiállítás, amely kifejezetten erre a célra, mozgó, reformációs tematikájú tárlattá átalakított, alacsony padlós, mintegy 17 méter hosszú, városi csuklós busz.

Dr. Kertész Botond, a kiállítás egyik kurátora, elmondta, hogy a kiállítás új megközelítésből kívánja átadni és „szállítani” az idén 500 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat. A kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas és hasznos időtöltést jelentett.

A busz ablakaiból Luther, Kálvin és Melanchthon mellett a magyarországi reformáció egyházainak jeles képviselői, fejedelmek, írók, költők, zeneszerzők, politikusok tekintenek ki. A kiállítás belső tere a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) minden korban érvényes témái köré rendezve azt mutatja be, hogy mit jelent ma a reformáció. A tárlat kortársainkkal készült interjúkkal, interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, Önmagukon túlmutató kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozza közelebb a látogatóhoz a félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült megújulási mozgalom, a reformáció értékeit.

A reformációval kapcsolatos ismeretek bővítése tovább folytatódott hétfő este a református gyülekezeti teremben ahol az evangélikus gyülekezet két tagja Albertné Joób Emese, zenetanár és dr. Kertész Botond, egyháztörténész közös előadásán keresztül ismerhettük meg a „Reformáció Krónikáját”. Az előadás izgalmas információ áradatát kobozon kísért dalok tették még színesebbé.

Az eseménysorozat fénypontja az október 31-én tartott közös ünnepi istentisztelet volt, ahol a református és evangélikus gyülekezet kórusainak közös szolgálatát is meghallgathattuk a gödöllői evangélikus templomban.

Albert Gábor, evangélikus lelkész köszöntőjét követően Balogh Tamás, református lelkész igehirdetésére került sor, melynek fő motívumaként Jézus szavait választotta: „Ne féljetek”. Igehirdetésében kifejtette, hogy Isten országával szemben mindig lesz ellenállás, de az elpusztíthatatlan, mert az több, mint ami kézzel megragadható.

Az ünnepi istentisztelet zárásaként Papp Zoltán egyházközségi felügyelő és dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt az 500. évforduló alkalmából. A jubileumi eseménysorozat megkoronázásaként átadásra került Puskás Éva mozaikkészítő Luther-rózsát ábrázoló térinstallációja a város jóvoltából.

Az eseménysorozat zárásaként gyülekezetünk ifjai által előadott toronyzenével egybekötött szeretetvendégségen ünnepelhettük a templom előtti tér megújulását és emlékezhettünk meg az 500 évvel ezelőtt történtekről.

A szerző presbiter.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!