Folytatódik Gömörben a gótikus út négy evangélikus templomának a felújítása

Folytatódik Gömörben a gótikus út négy evangélikus templomának a felújítása

Share this content.

Forrás: bumm.sk, TASR-HÍR
Pozsony – Tovább halad Gömörben a Szlovák Gótikus Út négy gótikus templomának a felújítása Martonházán (Ochtiná), Gecelfalván (Koceľovce) és Csetneken (Štítnik) a Rozsnyói járásban, illetve Ratkón (Ratková – Nagyrőcei járás). Erről a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház (ECAV) tájékoztatott a honlapján.

„A gömöri régió tele van kevéssé ismert, értékes kulturális műemlékekkel, amelyek között kiemelkednek a reformáció előtti korból származó templomok. Régen ez egy gazdag vidék volt az ércbányászatnak és -feldolgozásnak köszönhetően, ezért az emberek megengedhették maguknak, hogy a templomaikat ügyes olasz mesterekkel és ezek tanítványaival festessék ki” – közölte Peter Koska, a Gótikus Út Polgári Társulás munkatársa. Ezeket a falfestményeket a reformáció után többnyire fehérre festették.

A Gótiukus Út Polgári Társulás támogatja ezeknek a templomoknak a felújítását és a bennük lévő értékeknek a megóvását. Tavaly négy projektet támogattak, 3 232 euróval. Martonházán sikerült befejezni a tető felújítását, és a zsindely cseréjét, Gecelfalván pedig a barokk oltár felújítási munkálatainak az utolsó szakaszát fejezték be. Ratkón a templom tetőzetének a felújítását kezdték el. Csetneken az északi templomhajó tetőzetének az átvizsgálását támogatták, amely nélkül nem lehetne folytatni a tetőfelújítást.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!