Graz várja a közép-európai keresztényeket

Graz várja a közép-európai keresztényeket

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Németh Kitti, fotó: Getty Images
Graz – Tizedik alkalommal rendezik meg 2020 nyarán a közép-európai keresztény találkozót. Az eseményre, amelynek az ausztriai Graz lesz a helyszíne, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Ökumenikus és Külügyi Osztálya is szeretettel hív és vár minden érdeklődőt. Magyarországról közösen – szervezett busszal vagy buszokkal – is eljuthatnak majd az utazók a rendezvényre.

Stájerország fővárosának, a magyar határhoz közel fekvő reformációi városnak, Graznak nagy eseménye lesz a július 3–5. között tartandó közép-európai keresztény találkozó. Emlékezetes, hogy 2016-ban Budapesten gyűltek össze az egymástól távol élő, különböző nyelvet beszélő, mégis igazi keresztény közösséggé vált testvérek. Körülbelül háromezer ember volt kíváncsi a programok sokszínű palettájára és gyönyörű fővárosunkra.

2020-ban is hasonlóra számíthatunk: a találkozás öröme, a programok színessége, a közösség élménye mindnyájunkat hívogat. A város pedig festői szépségű: az 1997-ben a második európai ökumenikus nagygyűlésnek is helyet adó Graz óvárosa és várhegye a világ kulturális örökségének része.

A jövő évi keresztény találkozó mottója a Római levélben olvasható szeretethimnusz egyik szókapcsolata: „Színről színre” (Róm 13,12), amely utal arra, hogy lehetőségünk van egymás által jobban megismerni Isten munkáját, Isten össze- és megtartó szeretetét. Az egymás felé fordulás – a „face to face”, ahogy a német nyelvű honlapon és a plakátokon is angol kifejezéssel hirdetik – lehetőséget ad arra, hogy megélhessük a keresztény közösség szépségét, az egymásban kapott lehetőséget és Isten ajándékát, azt, hogy közelebb kerülhessünk az egyházhoz, Krisztushoz, távol élő testvéreinkhez, jobban megismerhessük, könnyebben elfogadhassuk egymást.

Ebben segítenek a találkozó programjai, a témák is, például: egyházi és társadalmi változások 1989 után; a kisebbségben élők helyzete; a digitalizáció; a mesterséges intelligencia; a közösségi média mint mindent átszövő jelenség.

Az istentiszteletek és a bibliatanulmányok több szentírási történetet is feldolgoznak majd a három nap folyamán fókuszba kerülnek például az emmausi tanítványok, téma lesz az Úr megjelenése Ábrahámnak Mamré tölgyesében, illetve Jézus megjelenése a magdalai Máriának. Komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, vitaestek és kifejezetten ifjúsági programok, előadások, istentiszteletek is várják a látogatókat.

A Grazra kíváncsiak szervezett városnézésen ismerkedhetnek a város szépségével, hangulatával, életteliségével. A Magyarországi Evangélikus Egyház is aktív szervezője az alkalomnak, így a résztvevők biztosan találkozhatnak ismerős, számukra kedves fellépőkkel, barátokkal.

A rendezvény honlapján lapzártánkkor csak német nyelvű tájékoztatás volt olvasható a találkozóval kapcsolatban, de egy magyar nyelvű Facebookoldal is igyekszik friss hírekkel és információkkal szolgálni (Facebook.com/kozepeuropaikeresztenytalalkozo), a regisztrálni szándékozó magyarországi érdeklődők pedig közvetlenül is fordulhatnak a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Ökumenikus és Külügyi Osztályához a kulugy@lutheran.hu e-mail-címen.

Ökumenikus egyházi napok Svájcban. 2020. szeptember 19–20-án rendezik meg a svájci Schaffhausenben és a Zürich környéki gyülekezetekben a Boden-tavi egyházi napokat (Bodensee-Kirchentag). Ezt az egyházi körök és civil szervezetek összefogásával szervezett ökumenikus vándortalálkozót olyan eseményként hirdetik, amely éppúgy lehet kulturális fesztivál, párbeszéd és vitafórum, ifjúsági találkozó, gyülekezeti továbbképzés, mint ökumenikus és felekezetközi kongresszus. A vendéglátók ezúton is szeretettel várják azok jelentkezését, akik maguk is aktívan együttműködnének a programok kialakításában, akár kórusszolgálattal, zenei együttesként, az úgynevezett Lehetőségek piacán standdal vagy önkéntes segítőként. Jelentkezni a Bodensee-kirchentag2020.ch internetes oldalon keresztül lehet.
Forrás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!