Döntött a kormány: Mégsem lesz feltétel a középfokú nyelvvizsga a egyetemi felvételihez

Döntött a kormány: Mégsem lesz feltétel a középfokú nyelvvizsga a egyetemi felvételihez

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: Soós Lajos
Budapest – A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését – mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki hozzátette: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete.

Gulyás Gergely közölte: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta. Közölte: konszenzus most sem volt a hat évvel ezelőtt meghozott döntés visszavonásáról.

Szólt arról is, hogy a fiatalok nyelvtudása Magyarországon továbbra sem jó, ezért több intézkedést hozott a kormány, ilyen többek között az ingyenes kéthetes külföldi nyelvi tanfolyam biztosítása. Gulyás elmondta, hogy a kormány egyelőre elhalasztotta a kötelező nyelvvizsga bevezetését. 

A nyilatkozat után a Pedagógusok Szakszervezete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Roma Szakkollégiumok Egyesülete is üdvözölte a döntést.

Az alábbiakban a Laborczi Géza evangélikus lelkész vezette szervezet nyilatkozatát olvashatják: 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!