„Gyere át a hídon!”

„Gyere át a hídon!”

Share this content.

Szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya
Budapest – Nem „elszigetel”, hanem összehoz, s nem a Sziget Fesztivál „ellen-szigete”, hanem ökumenikus nyitottságú és tartalmas programok egész sorát nyújtó családi nap a Keresztény Sziget elnevezésű rendezvény, amelyet – immár harmadszor -, idén május 27-én, a gyermeknap előtti szombaton tartanak a Margitszigeten. A családi, közösségi napot beharangozó sajtóbeszélgetésre április 10-én délután várták a média képviselőit a szervezésben együttműködő szervezetek egy budapesti kávézóban.

A jó hangulatú találkozáson, azon túl, hogy megismerhettük a főszervező, az ÉrMe Hálózat, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a többi társszervezet képviselőit, sok fontos információval lettünk gazdagabbak.

A rendezvény a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Hálózat családi napjából „nőtt ki”, s idén is május utolsó szombatján kerítenek rá sort. Tóth Józseftől, az ÉrMe Hálózat elnökétől megtudtuk, hogy míg 2015-ben néhány százan, 2016-ban már jóval ezer fölött volt a résztvevők száma, s idén is jelentős növekedésre számítanak a szervezők. Teljes joggal, hiszen igényes és értéket hordozó programok várják az ország minden pontjáról érkezőket. Az összefogást, nyitottságot és tettrekészséget az idei szlogen is hangsúlyozza: „Gyere át a hídon!”

A „Keresztény sziget” név magyarázataként érdemes megjegyezni, hogy nem kirekesztő, elszigetelő ez a sziget, minden felekezet tagját várják. Erre az ökumenikus nyitottságra a védnökök - Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapesti érsek és Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke - személye is garancia. A reformáció kezdetének ötszázadik jubileumát ünneplő emlékévben kiemelt téma lesz az ökumené, a megújulás és az értékmegőrzés, valamint két másik, a fiatal generációt érintő-érdeklő téma, a család és a (szociális) média.

Evangélikus részről feltétlenül ki kell emelnünk D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök részvételét, aki az egyház és a kereszténység távlataival foglalkozó pódium-beszélgetés egyik felkért előadója lesz. Újságírói kérdésre – a nem keresztény érdeklődőkkel, családokkal vajon mi a helyzet? - a szervezők azt is elmondták: ahogy korábban, idén is bárki, aki a Margitszigeten járva kedvet kap a belépéshez, szívesen látott vendég lesz. Ez a nap nem evangelizációs céllal szerveződik, a nem hívők előtt is nyitott a sziget kapuja.

A kínálat színes és gazdag, annál is inkább, hiszen ahogy a korábbi két évben, idén is a kisebb és nagyobb gyermekekkel érkező családokra számítanak. A zárt terület a Margitsziget Árpád híd felőli részén azért különösen alkalmas helyszín, mert nem kell attól félni, hogy a gyerekek eltűnnek szem elől, biztonságban lesz minden jelenlévő. Még a rossz idő sem akadályozhatja meg a programot, de mint Fidrich Judit, a rendezvény igazgatója a beszélgetés végén megjegyezte, erre a lehetőségre még csak ne is gondoljunk... Annál inkább bízzunk a jó időben, mert a hajózás is része lehet a felejthetetlen napnak. A kicsik számára lesznek játékos- és sportprogramok, ugrálóvár, arcfestés, váltófutás, gyermekkoncert, minibringóhintó vár, a nagyobbak és a felnőttek előadásokat hallgathatnak, beszélgethetnek, szellemi izgalmakban tehát nem lesz hiány.

A fiatal felnőtteket a párkapcsolat, a család, a jövő témájával kívánják megszólítani. Figyelmet érdemel a Pető Intézet Sportegyesületének jelenléte: segítségükkel mozgássérült és egészséges fiatalok sportolhatnak együtt. De aki enni, inni, finomságokat kóstolni szeretne, a hagyományőrző (retro) rendőrjárműveket tekintené meg közelebbről, vagy a pálos szerzetesek keresztény motorosklubjának tagjaival találkozna - akkor is jó helyen lesz a szigeten. A fiatalok és felnőttek számára a szervezők szombat esti koncertajánlata a közismert és közkedvelt Holdviola együttes fellépése.

Végezetül egy fontos tudnivaló: a rendezvény minden programja ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell, ezt a www.keresztenysziget.hu oldalon lehet előzetesen megtenni, illetve ott, a helyszínen is. A honlapot azért is érdemes meglátogatni, mert folyamatosan töltődik, egyre több tartalommal segítve az eligazodást, programtáblázattal és a szervezésben együttműködő egyesületek, valamint a nap közreműködőinek bemutatásával.

Képek a tavalyi rendezvényről:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!