A gyógyulás szerepe az egyház életében

A gyógyulás szerepe az egyház életében

Share this content.

Forás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Antananarivo – A nemzetközi evangélikus-pünkösdi párbeszéd bizottsága 2019. szeptember 7–13-án, Madagaszkáron, Antananarivoban tartott negyedik ülésén a hangsúly a gyógyulás és a szabadítás egyházi életben betöltött szerepén volt. A Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében dr. Gáncs Tamás volt jelen a találkozón.

A 2019. évi találkozó azzal a céllal vette fel a Lutheránus Világszövetség (LWF) és a Pünkösdi Világszövetség 2016-ban megkezdett éves összejöveteleinek fonalát, hogy a tagok az alkalmak segítségével jobban megértsék egymást és megtalálják a módját a közös tanúságtételnek. A téma a Lukács evangéliuma 4. fejezetének 18b versére épült: „azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat.”

Az LVSZ tagegyházaként a vendéglátó Madagaszkári Evangélikus Egyház bepillantást nyújtott az ország Fifohazana (ébredés) nevű bennszülött, keresztény ébredési mozgalmába.

Az egyik előadást dr. Opoku Onyinah tiszteletes, a ghánai pünkösdi egyház lelkésze tartotta „A szabadság, gyógyulás és megszabadítás pünkösdi megértése" címmel. A Madagaszkári Evangélikus Egyház lelkipásztorai dr. Joseph Randrianasolo és dr. Noel Rabemanatsoa a Fifohazana gyógyító szolgálatáról és ökumenikus kiterjesztéséről beszéltek. Minden előadást követően élénk vitát folytattak a gyógyulás és a megszabadulás szerepéről az egyház életében a résztvevőkkel, és hangsúlyozták Isten gyógyító szuverenitását, az ima és a közbenjárások, valamint a professzionális tanácsadás fontosságát.

A bizottság tagjai részt vettek a vasárnapi istentiszteleten, amely egybeesett a helyi egyház zsinatának éves összejövetelével, így szon több ezer ember jelent meg. Az alkalmon dr. Walter Altmann, a bizottság társelnöke (Brazíliai Evangélikus Egyház) átadta az LVSZ elismerését a madagaszkári evangélikusok elnökének, dr. David Rakotonirinának, megköszönve az egyháznak az idei találkozó megrendezését. Dr. Jean Daniel Plüss, a Svájci Pünkösdi Misszió társelnöke is köszöntötte az összejövetelt.

A bizottsági tagok meglátogatták a madagaszkári fővárosban azt az intézményt, ahol mentális betegségben, függőségben és testi fogyatékosságban szenvedők számára nyújtanak gondozási ellátást. A találkozás egyik résztvevőjeként a madagaszkári evangélikusok vezetője hangsúlyozta az evangélikus-pünkösdi párbeszéd fontosságát országa egyházai számára.

Mivel az éves ülés jelenlegi szakasza nemsokára lezárul, megállapodás született arról, hogy a következő és utolsó összejövetelt 2020-ban az USA-ban, Kalifornában, Pasadenában tartják majd. A helyszín különösen fontos a pünkösdi házigazdák számára, mivel a 20. század elején Los Angelesben az Azusa Street ujjászületési hullám nagy hatást gyakorolt. A bizottsági tagok most az eddigi megbeszélések záró összegzésén fognak dolgozni, amely az előző évek előadásain, megbeszélésein és találkozásain alapul majd.

Csatolt állományok: FIN Luth-Pent communique.docx -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!