„Gyökereink” – Hittantábor volt Ágfalván

„Gyökereink” – Hittantábor volt Ágfalván

Share this content.

Szöveg: Heinrichs Eszter
Ágfalva – 2019. június 24–28. között gyülekezeti hittantábort tartottak Ágfalván, amelynek a „Gyökereink” címet adták. A hét során Sopron környékének német nemzetiségi hagyományaival ismerkedtek a résztvevők. Az alábbiakban Heinrichs Eszter lelkésznő beszámolóját olvashatják.

A témát nemcsak a hagyományőrzés teszi aktuálissá, hanem az országon belüli belső migráció is. A nyugati országhatár közelsége miatt – és egy jobb élet reményében – rengetegen költöznek mind Ágfalvára, mind Sopronba, mind a környékbeli falvakba. Más hagyományokkal és más gyökerekkel… Az ideköltözöttek első értetlenkedése általában abból adódik, hogy nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy mind az óvodákban, mind az iskolákban német nemzetiségi nevelés folyik.

Szerettük volna az ő gyermekeiknek is „fogyaszthatóvá” tenni különleges hagyományainkat és szokásainkat. Ez szó szerint is sikerült, mert a helyi németség által oly kedvelt babos rétest és babos pogácsát is elkészítettük a gyermekekkel közösen. Ezenkívül tanultunk német énekeket, helyi táncokat, megtanultuk a Sopron környéki népviselet ruhadarabjainak szimbolikáját, népi játékokat játszottunk, kirándultunk, jókat ettünk és mindennap megmártóztunk a szomszédos osztrák község, Lépesfalva strandjának hűsítő vízében is.

A tábort vasárnap ünnepi istentisztelettel és nagy sikerű Luther-koktéllal zártuk.

Honlapunkon – agfalva.lutheran.hu – napi bontásban képes beszámolót olvashatnak, itt pedig szíves figyelmükbe ajánljuk négy perces videós összeállításunkat az elmúlt napok eseményeiről.

Címkék: Ágfalva - hittantábor -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!