GYÓN-LINE avagy „Nincs meg a Mama istentisztelet nélkül!”

GYÓN-LINE avagy „Nincs meg a Mama istentisztelet nélkül!”

Share this content.

Szöveg: Evangélikus.hu
Gyón – A Gyóni Evangélikus Egyházközségre is, mint a többi gyülekezetre, hirtelen szakadt rá az új kihívás: új utak keresése a gyülekezeti tagok eléréséhez. Az online világ eddig távol állt a gyülekezeti munkától, most pedig éppen ez van a legközelebb. Hirtelen minden megfordult ezekben a hetekben.

„Az istentiszteleteket a hely tévék veszik fel (Dabas TV, MAG TV), és kéthetente sugározzák a Dabas TV-ben, valamint a gyülekezeti Facebook oldalon is követhetők, heti rendszerességgel. – mesélte érdeklődésünkre Balog Eszter lelkésznő, Gyónon hogyan lett megoldás az online istentiszteletek közvetítésére. – A MAG TV munkatársa gyülekezeti tagunk, aki önkéntes munkában felajánlotta a segítségét. Az ő segítségével egy fiatal munkatársa veszi fel a felvételeket, Bartus Regina, akinek nagyon hálás vagyok a segítségéért. A gyülekezeti Facebook oldalon többféle mini áhítat is olvasható, képekkel, videókkal, többnyire az Útmutató valamelyik igéjéhez kapcsolódóan készítem. Eddig minden héten készítettem egy karantén videót is. Az ötlet onnan jött, hogy elcsíptem Szűcs Marcsi kérdését a Facebook-on, melyben afelől érdeklődik, hogy milyen programmal lehet összetenni egy áhítatot képekkel. Ez az apró kérdése indította be a fantáziámat! Ráírtam Marcsira, és egyeztettünk, ajánlotta a Movavi programot, amit gyorsan ki is próbáltam.”

A lelkésznőnek az első videó összeállítása órákat vett igénybe a teljesen ismeretlen programmal, és végül sajnos vízjeles is lett, amit előre nem is sejtett. „Elkeseredtem, amikor az arcokat keresztbe húzta egy vastag csík…. De aztán a többi filmhez segítséget kértem Győri András Timótheustól, illetve a legnagyobb fiamtól, aki végig mellettem ült, mert annyira érdekelte őt a vágó program, sőt, olykor ő egyedül is dolgozott vele.”

Az első karantén videó azért készült, hogy ezzel a hiány és az egyedüllét érzésén enyhítsen. „Aztán megtetszett a videó készítése, és elkezdetem a programmal játszani. Így végül olyan is készült, ahol én magam fuvolázom a fotóim alá a zenét. – magyarázta Balog Eszter. – Nagyon élveztem ezt a kreatívkodást, amit azelőtt sohasem csináltam, és ha nincs ez a helyzet, sohasem jutok hozzá – bár ugye sose mondd, hogy sose…”

Eddig hat karantén videó készült, minden héten egy. „A harmadikat én kaptam ajándékba a fiataloktól – ezt két édesanya álmodta meg, és ők gyűjtötték össze a fotókat az ifjúsági csapatból. Mint írták, azért, hogy éreztessék, hogy velem vannak és szeretnek. Ez nagyon jólesett! Még az iowai (USA) evangélikus fiataloktól is begyűjtöttek fotókat, aki a nyári táborunk vendégei voltak."

Készült karantén videó csak a fiatalokról is, hogy mostanában mit is csinálnak, vagy épp miről álmodnak. A lelkésznő egyébként Zoom ifjúsági órát tart nekik, és ezt nagyon élvezik. Minden héten, pénteken öt órakor örömmel csatlakoznak be. „Csodálatos élményem, amikor együtt mondjuk az óra végén a Miatyánkot. Ez hétről hétre nagyon megható és kitartást sugalló.”

Balog Eszter szerint a húsvéti videó is sokatmondó lett. „A legutolsó felvételünk az édesanyáknak készült, ezt a nagyfiam vágta össze a telefonjával pár perc alatt. Több mint ezer megtekintést kapott. Ez nem nagy szám alapvetően, de Gyónon igazán annak tekinthető. Mondhatni, másfélszer annyi megtekintése volt, mint ahány gyülekezeti tagunk van.”

A lelkésznő azt tapasztalja, hogy ezeknek a kis karanén videóknak meglepően nagy a nézettsége. De az istentiszteleteket is átlagosan 100-110 ember követi, így ez a fajta új módszer meggondolandó majd a további munkára nézve. 

„Hallottam egy 90 éves gyülekezeti tagunkról, akinek a lánya minden vasárnap átviszi a laptopot, és levetíti neki az istentiszteletet. Azt mondják: „Nincs meg a Mama istentisztelet nélkül!”. Pont erre gondoltam ma is, amikor megkezdtük az új felvételt. Tudom, hogy vannak családok, ahol még a kisebb gyermek is belenéz érdeklődve a mobilba, ha az édesanyja éppen követi az istentiszteletet. Ezek nagyon fontos történések. „Szenteld meg az ünnepnapot” – szól a parancsolat, és ezt az új körülmények között is be kell tartanunk. A közeljövőben talán még színesebben tehetjük.” – zárta gondolatait Balog Eszter lelkésznő. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!