„A biztos alapra, Jézusra szeretnénk építeni” – Letették a győri Insula Lutherana alapkövét

„A biztos alapra, Jézusra szeretnénk építeni” – Letették a győri Insula Lutherana alapkövét

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária, Videó: Győr+TV, OxygenHírügynökség
Győr – Az idén kétszázharminc éves Öregtemplom bejárata előtt tették le a győri Insula Lutherana felújítási projekt alapkövét 2015. november 22-én, vasárnap délelőtt. Az időkapszulát Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, és Prőhle Gergely országos felügyelő helyezték el az alapzatban.

Az udvaron felállított sátorban tartott ünnepi istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Csorba János igazgató lelkész és Jánosa Attila lelkész működött közre. Énekkel szolgált a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanáraiból és diákjaiból álló kórus.

Nem új alapokat szeretnénk vetni – emelte ki 1Kor 3,11 alapján tartott prédikációjában a püspök. A biztos alapra, Jézusra szeretnénk építeni.

Az Öregtemplom bejáratánál kiásott gödörbe Kara Ákos és Prőhle Gergely helyezték el az alapkövet, majd Szemerei János áldást mondott. Az időkapszula többek között a magyar kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház által kötött megállapodás egy példányát, a győri lelkészek és tisztségviselők névsorát, az épületegyüttes régi és új alaprajzait, illetve az Evangélikus Élet és a Kisalföld aktuális példányát tartalmazza.

Az istentiszteletet követő közgyűlésen dr. Galli Csaba felügyelő köszöntötte a megjelenteket, majd beszámolt a tervekről és az építés folyamatáról. Ezután elsőként a projekt létrejöttében aktív szerepet játszó Kara Ákos államtitkár mondott köszöntőt.

Prőhle Gergely országos felügyelő az öröm mellett az építők és a győri gyülekezet Isten és ember előtti óriási felelősségét hangsúlyozta beszédében annak érdekében, hogy az építés során minden jó rendben történjék. Az országos felügyelő felhívta a figyelmet arra, hogy a győri építkezés az egész egyház ügye, s a megújult falak között reménység szerint a gyülekezeti élet további felvirágzására, az intézmények áldásos, közösségépítő hatására is számítani lehet.

Ezt követően átadták jókívánságaikat az evangélikus szigettel szomszédos közösségek képviselői is: Wágner Tamás református lelkész, illetve Villányi Tibor, a győri zsidó hitközség elnöke.

Az alkalom az iskola aulájában tartott szeretetvendégséggel zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!