Rendhagyó történelemórán tartottak megemlékezést Győrött a voronyezsi katasztrófáról

Rendhagyó történelemórán tartottak megemlékezést Győrött a voronyezsi katasztrófáról

Share this content.

Szöveg: Szabó János, fotó: Győri Repülőcserkészek
Győr – A Győri Repülőcserkészek és a Győri Evangélikus Férfikör a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg hős helytállása és áldozata iránti tiszteletből rendhagyó megemlékezést tartott a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központban február 13-án. „Rendhagyó történelemórán tartottunk megemlékezést Győrött, mert meg akarjuk becsülni elesett, hős katona fiaink emlékét, és részvéttel gondolunk családok ezreire, akik máig érzik és őrzik a veszteség fájdalmát” – írta Szabó János lelkész szerkesztőségünknek küldött beszámolójában.

A témát katonaszemmel bemutató hadtörténeti előadást Orosz László százados, a hadisír-gondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tiszt tartotta. Az előadás részletesen bemutatta a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg frontra küldésének előzményeit, a sereg felépítését, fegyverzetét és harcait, valamint ismertette azokat a körülményeket, amelyek a súlyos veszteségekkel járó tragédia bekövetkeztéhez vezettek. Az előadás közelebb hozta hozzánk az egyenlőtlen küzdelemben, borzalmas körülmények között helytálló katonáink sorsát.

Az előadáshoz kapcsolódóan Panykó Mihály tartalékos őrmester, hagyományőrző honvéd mutatta be a korabeli katonai ruházatot és felszerelést.

A program idejére, a Péterfy iskola aulájában felállított toborzóponton, Gergely Zsolt zászlós adott tájékoztatást a katonai továbbtanulási és szolgálatvállalási lehetőségekről. A program végén az előadók válaszoltak kérdéseinkre. A diákok elsősorban a kiállított fegyverek, felszerelési tárgyak után érdeklődtek, míg az idősebb generáció tagjai családjaik személyes érintettségét osztották meg az előadókkal, kifejezve köszönetüket, hogy végre átfogó képet kaptak a 73 évvel ezelőtti eseményekről.

A rendezvényt támogató Torkos András Evangélikus Egyházi Művelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke, Csorba János igazgatólelkész elmondta, hogy a tavaly megkezdett előadássorozatot folytatni fogjuk. Következő előadásában Orosz százados szűkebb pátriánk, a Győr-Moson-Sopron megye területén oly sok áldozatot követelő harci eseményeket és az emlékhelyeket mutatja be.

A program elsősorban a megemlékezést szolgálta ezért imádságban, lélekben a doni poklot megjárt, nyomtalanul eltűntek és az őket gyászolók mellé álltunk:

„Urunk! Erőért könyörögtünk,
te gyengeséget adtál nekünk, hogy alázatot és szelídséget tanuljunk!

A veszedelemben kértük, hogy angyalokkal védj meg bennünket, nyújtsd ki védő karodat,
Te bajtársakat adtál, hogy a halál völgyében is osszák a sorsunkat.

Urunk, semmit sem adtál abból, amit kértünk,
de mindent megadtál, ami a javunkra van!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!