Gyülekezeti elnökségek találkoztak a megújulás jegyében

Gyülekezeti elnökségek találkoztak a megújulás jegyében

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Révfülöp – A múlt, jelen és jövő időben is értelmezett megújulás fogalma adta a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerülethez tartozó gyülekezeti elnökségek konferenciájának idei témáját. A találkozóra 2017. március 3. és 4. között, a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban került sor, mintegy kilencven résztvevővel.

A közös vacsorát és a bemutatkozást követően a házigazda, dr. Hafenscher Károly előadása nyitotta meg a jubileumi emlékévről és annak méltó ünnepléséről való közös gondolkodást. A Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa arról beszélt, hogy mit is jelent az évforduló teológiai és gyakorlati értelemben. Elmondta, hogy a megemlékezés lehetőséget ad többek között az evangélikus identitásunkban való megerősödésre, Luther tényleges megismerésére, mai hitvallásunk megfogalmazására, de arra is, hogy jelet adjunk környezetünknek és utódainknak is. Majd beszámolt az emlékbizottság által szervezett, részben már lezajlott, részben még előttünk álló programokról.

A péntek estét áhítat zárta, amelyet a Szélrózsa-presbitérium csapata tartott, Molnár Lilla lelkésznő igeszolgálatával. Ezután a jelenlévőknek még lehetőségük nyílt a kötetlen, akár éjszakába nyúló beszélgetésekre – egy-egy szelet zsíroskenyér mellett.

A találkozó szombati napja Szarka István fejér-komáromi esperes áhítatával kezdődött. Az igehirdető hangsúlyozta: az emlékév legméltóbb megünneplése „egy kiadós ébredés” lenne. Majd hozzátette: „A reformáció Isten ajándéka volt, Ő adta a Szentlélek által. Erre kell emlékeztetnünk önmagunkat és a társadalmat.”

Ezt követően a reformáció európai városa címet elnyert Sárvár és Sopron evangélikus gyülekezeteinek vezetői, Gyarmati István, illetve Tóth Károly lelkészek számoltak be arról: közösségeik milyen programokkal emlékeznek a reformáció indulásának ötszázadik évfordulójára.

Rostáné Piri Magda, a vasi egyházmegye esperese pedig a május 28-án, a sárvári Nádasdy-várban tartandó egyházmegyei hálaadó, egyben kerületi missziói napra hívta fel a hallgatóság figyelmét.

A találkozó főelőadását Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke tartotta, Reformáció 500+ címmel. Ennek során a püspök a jövőre vonatkozó reménységét vázolta fel, sok inspiráló és gyakorlati meglátással. Olyan kérdéseket vetett fel többek között, hogy van-e gyülekezeti jövőképünk, mennyire befogadóak a közösségeink, vagy hogy első helyen áll-e szolgálatunkban az evangélium hirdetése. Majd – a Christian Schwarz-féle „természetes közösségfejlődés” modell javaslatai alapján – nyolc prioritást nevezett meg a következő ötszáz évre: megerősítő vezetés, ajándékalapú szolgálat, szenvedélyes lelkiség, hatékony struktúra, inspiráló istentisztelet, holisztikus kiscsoportok, szükségletorientált evangélizáció és szeretetteljes kapcsolatok.

A konferenciát Szemerei Jánosnak, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökének rövid áhítata, majd közös ebéd zárta. Ezt követően a kerület lelkészi vezetője, valamint Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő fogadóórát tartottak az érdeklődő gyülekezetek számára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!