Ha Istentől vársz ma egy jelet, akkor ez az!

Ha Istentől vársz ma egy jelet, akkor ez az!

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Szarvas – Szombathely – Több szálon indult a történet, de a szálak szerencsére összeértek és összefogás lett belőle. A Credo Rádió, az Evangélikus Rádiómisszió és a Rádió Szarvas ma már közösen készítik a Napi igét, és az azokhoz kapcsolódó áhítatokat, hogy Isten üzenete minél többekhez eljuthasson nem csak írott, de hangzó formában is.

A Luther Kiadó által gondozott Lelki útravalókat már egy ideje az evangélikus egyház Országos Iroda Gyülekezeti és Missziói Osztálya készíti, Galambos Ádám szerkesztésében. 2021-ben Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál itt megrendelhető meg. Ám egy rádiós összefogásnak köszönhetően most már nemcsak írásban olvashatóak, hanem meg is hallgathatóak ezek az üzenetek.

Hogy ki volt a kezdeményező, arra mindenki másként emlékszik. De lényegtelen is. Ami mindenkit motivált az első lépésben az az volt, hogy szerették volna a rádiók hullámhosszán is a lelki tartalmakat előtérbe helyezni. Aztán pedig igazi csapatmunka kerekedett ki belőle. Mintha Isten összefogta volna a szálakat és egymáshoz vezette volna az embereket.

Szarvason eleinte a helyi lelkészek, Lázár Zsolt, Horváth Z. Olivér, Horváth Anikó olvasták fel csak az igét a Rádió Szarvasban, de tavaly óta csatlakozott hozzájuk egy Vajda Péter Gimnáziumba járó diák, Himer Tünde is. A rádiómunkatársa, Décsi Beáta szerkeszti aztán össze a hanganyagokat, amelyekhez 2021. januártól már videófelvételek is készülnek, hogy a közösségi médiában könnyebb és esztétikusabb legyen a megosztás.

„Évekkel ezelőtt kezdtük el a Rádió Szarvasnál a napi igének a felolvasását, de ez úgy éreztük, hogy missziós célra nehezen értelmezhető, az emberek a kocsiban ülve vagy a munkahelyen hallgatva nem tudják a tartalmat a maguk számára kézzelfoghatóvá tenni – mondta Lázár Zsolt. – A lelkészek által készített napi, modern áhítatok azonban segítenek abban, hogy az igei üzenet elérjen az emberekhez és megérintse őket. A legjobb persze az lenne, ha a kötetben szereplő lelkészek maguk olvasnák fel az áhítatokat, de ez a jövő kérdése még, hogy hogyan tudunk technikai hátteret biztosítani ehhez. Észrevettük azt is, hogy a Facebookon a pusztán szöveges tartalmakat nem olvassák el az emberek. Először a napi igét képekkel osztottuk meg, de ez sem elég már. A videós forma sokkal több elérést eredményez, így most ezzel próbálkozunk. A mostani igék alatt egy templomot mutatunk be, remélem sokan lesznek, akik felismerik, hol készültek a drónos felvételek. Most pár hétig ez látható, aztán az egyházi évnek megfelelően frissítjük a képi tartalmat.”

Ugyanígy indult a Credoban elhangzó anyag is: Pusztai Krisztina, a Credo Rádió szerkesztője a Szombathelyen szolgáló lelkészeket kérte fel először felolvasni a Napi igét.

„Szerettem volna, ha megnöveljük az evangélikus lelki tartalmat a rádióban, illetve, ha valaki éppen az munkahelyén van, esetleg otthon, vagy az autóban ül, lehet, hogy pont megtalálja egy olyan gondolat, amely megérinti, segíti őt azon a napon. Valakinek a gondolatain keresztül és más valakinek a hangján megszólíthatja a Jóisten, ráadásul nemcsak evangélikusokhoz juthat el az ige, hanem bárkihez, aki napközben a Credo Rádiót hallgatja. Jó lehetőség ez megszólítani nem evangélikusokat is. Említettem Erdészné Kárpáti Juditnak, az Evangélikus Rádiómisszió munkatársának, hogy mi elkezdtük ezt a sorozatot. Az egyházközség lelkészei: Steindl-Pap Judit, Menyes Gyula, Menyesné Uram Zsuzsanna, Torma-Hasza Mónika, Menczinger Tamás, aki a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség munkatársa, az egyetem hallgatója, de volt, hogy az Evangélikus Hittudományi Egyetem Szombathelyhez kötődő más diákjai is olvastak fel. Judit felajánlotta, hogy csatlakoznának a misszió részéről ehhez, majd a Rádió Szarvas részéről megkeresett minket Lázár Zsolt esperes úr is, és megbeszéltük, hogy havi felosztásban készítjük el a hangfájlokatés átadjuk egymásnak a hanganyagokat.”

Januártól a Facebook oldalra már ők is a videós változatot teszik fel, a Credo Rádióban pedig 12-13 óra között szokott elhangozni a felvétel.

Ahogyan Pusztai Krisztina is említette, az Evangélikus Rádiómisszió részéről Szeverényi János és Erdészné Kárpáti Judit segítenek a felolvasásban. Ők a felvételeket továbbítják a Sola Rádiónak is, ahol elhangzik naponta háromszor: reggel 5 óra, majd 7 óra után (a református áhítatot követően), és 24 óra előtt. Ezzel még egy rádiót sikerült megnyerniük ennek a missziónak.

Ezenkívül ők is saját felületükön teszik közzé a felvételt: minden nap éjfélkor megjelenik az aktuális ige a Missziói Központ honlapjának kezdőoldalán, a jobb sávban legfelül, Napi útmutatói áhítat név alatt. A linket osztják aztán meg minden reggel a Missziói Központ Facebook-oldalán, meghallgatásra ajánlva, a kiírt aznapi igékkel.

Szeretettel ajánljuk mi is olvasónknak ezeket az üzeneteket, terjesszük Isten igéjét mindenféle formában! Áldott legyen ez a misszió!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!