Hagyomány és megújulás – Tanévnyitó istentisztelet a Kőszegi Evangélikus Középiskolában

Hagyomány és megújulás – Tanévnyitó istentisztelet a Kőszegi Evangélikus Középiskolában

Share this content.

Szöveg: Bujdosó Erika, Libor Erika, fotó: Magyari Márton
Kőszeg – „Fiú! Valaki mondta, hogy az élet a tiéd lesz...” – ezzel a Presser Gábortól származó zenei idézettel indította beszédét Mesterházy Balázs igazgató a Kőszegi Evangélikus Középiskola (egykori evangélikus leánygimnázium) 121. tanévét nyitó istentiszteleten, amely egyszerre volt hagyományos és újszerű.

Az evangélikus oktatási intézmények hagyományainak sorába illeszkedett, hogy Szemerei János oktatásért felelős püspök az évnyitó istentiszteleten az iskola igazgatóját, majd Zsóri-Ments Orsolya iskolalelkészt a pedagógus kar új tagjait iktatta be.

Ugyan a maszkviselés látványához nem szokott még hozzá az ünneplő gyülekezeten végigsikló tekintetünk, mégis jó volt látni az egészségvédelmi előírásokat betartó embertársaink fegyelmezettségét.

Egyedi és rendhagyó volt ez az évnyitó abból a szempontból is, hogy az intézményvezető az iskola névváltozását és új tagozat indulását egyszerre jelentette be: a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ettől a tanévtől gimnáziumi osztállyal bővül. 

A kezdő pillanatok jelentőségét szokás faültetéssel is megerősíteni: az egyházi újraindulás óta első gimnáziumi osztály cseresznyefája reménység szerint éppen akkor fordul majd termőre, amikor ezek a diákok érettségiznek. 

„Fiú! Nem érted most, hogy ezt miért mondom el neked.
Fiú! Egyedül tiéd az élet nem lehet,
Másnak is kell, hogy valamit adjál…” – Mesterházy Balázs az ismert LGT-szám sorait újszerűen értelmezve nem engedi elfelednünk, hogy a kőszegi középiskola az elmúlt években különös figyelmet, jelentős támogatást kapott fenntartójától, a Magyarországi Evangélikus Egyháztól. 

A nehéz helyzetét önerőből maga mögött hagyni nem képes szakképző intézmény – a közösség segítségére támaszkodva – ma már készen áll ezt a segítő erőt továbbadni is. A kapott és hálával megköszönt támogatás igazán jó felhasználásának módjáról a tantestület együtt döntött: diákjaik, köztük a gimnazisták esélyt kapnak a tartalmasabb élethez, a kiteljesedéshez.

…Esélyt – egyéni tanulási utakat lehetővé tevő tanulásszervezéssel, annak több, ma még csak tervezett, az előttük álló években kicsiszolásra váró formájával és az aktuális igényekhez illeszkedőn kiválasztott pedagógiai módszerekkel.

…Esélyt az iskolára eddig is jellemző, azt továbbra is megtartó személyes figyelemmel. Ehhez éreznek elhivatottságot az intézmény pedagógusai és munkatársai, amihez készek az iskola egyedi jellegzetességeit, jegyeit és adottságait is felhasználni. A jelentős felújítással korszerűsített tankert és tangazdaság – a magas színvonalú szakmai képzés mellett – lehetővé teszi akár a sokoldalú szabadidős tevékenységek szervezését is. Országosan is szinte egyedülálló adottságuk, hogy az egyik kollégiumot tanszállóvá építették át. A Harangtorony szálló földszintje a turizmus és a vendéglátás szakképzéseinek kiválóan felszerelt színtere: a látványkonyha, a kabinet terem és a recepció mind az itt folyó képzés gyakorlatorientáltságát erősítik. 

A tárgyi környezet megújulásánál sokkal fontosabb értékre, a társas kapcsolatok jelentőségére hívta fel a figyelmet beszéde záró gondolatában Mesterházy Balázs. Mert ezekre támaszkodva, ennek lehetőségével élve és ezt nyújtva egymásnak tud a 2020/21-es tanév kihívásaira válaszolni a Kőszegi Evangélikus Középiskola közössége. A kihívásokra, amelyeknek egy része hagyományosan ígérhető erre a tanévre is: lesznek tanórák és számonkérések, lesz érettségi és szakmai vizsga. 

De vannak előttünk újszerű, sőt idegen kihívások is. Nem tudjuk, milyen új feladatokat, változásokat kell majd megismernünk – utalt a koronavírus-járvány miatt várható, ma még ismeretlen helyzetre az intézményvezető.

Majd maga és munkatársai nevében is biztatta a diákokat, hogy fogadják el ezeket a kihívásokat és azokra munkával, teljesítménnyel válaszoljanak: 

„Csak az jöjjön, csak az jöjjön.

Csak az jöjjön, aki bírja,

aki tudja, hogy végigcsinálja.” 

De az jöjjön! 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!