Egy 19. századi épület a 21. század feltételeinek megfelelően – Hálaadás a megújult Rózsák téri épületért

Egy 19. századi épület a 21. század feltételeinek megfelelően – Hálaadás a megújult Rózsák téri épületért

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – Gáncs Péter elnök-püspök igei szolgálatával a fasori evangélikus templomban adtak hálát a megújult Evangélikus Középiskolai Kollégiumért.

Az elmúlt évben külső és belső felújításon esett át a Rózsák terén álló kollégium, így ismét méltó helyet foglal el az épület Erzsébetvárosban. A megújult külsőn túl energetikai felújítást is végrehajtottak, hőszigetelést kapott az épület, valamint a nyílászárók korszerűsítése is megtörtént. Pályázati úton a kollégium konyhája is megújult. Az épület lakóterei új burkolattal, valamint bútorokkal gazdagodtak, és korszerű vizesblokkok kiépítése is történt. Így elmondhatjuk, hogy az Evangélikus Középiskolai Kollégium 19. századi épülete immáron a 21. század feltételeinek megfelelően fogadja növendékeit.

A megújult épületért és az ott folyó lelki és szellemi nevelésért Pelikán András kollégiumi lelkész liturgikus szolgálatával tartottak hálaadó istentiszteletet.

Gáncs Péter elnök-püspök prédikációjában hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a hálaadáshoz a befogadás és az épülés üzenete társuljon. „Úgy, ahogy most köszönetet mondunk azért, hogy megújult falak között kezdődhet a tanév, ugyanúgy törekedjünk arra, hogy a kollégisták ne csak korszerű szállást, hanem lelki befogadást is kapjanak intézményünkben. Nem elég, hogy ha csak a kövek szépülnek, nekünk is fejlődnünk kell! Folyamatosan újra kell kezdenünk a lelki építkezést, mely közösséget, tartást, Krisztushoz tartozást jelent” – fogalmazott a püspök. A befogadás példájaként Gáncs Péter kiemelte, hogy a megújult konyha nemcsak az otthon lakóit látja el, hanem naponta százötven adag ebéd kerül a Magyarországi Evangélikus Egyház által a menekültek között végzett segítő szolgálatban kiosztásra.

„Az 1859-ben alapított épület ma ismét a kornak megfelelő pompájában ragyog” – mondta Hegyváriné Pauló Mária. Az igazgató beszédében kiemelte, hogy úgy, mint az épület alapításakor – ez az épület volt a főváros legrégebbi felekezeti alapítású árvaháza, melyet kezdetben Brocskó Lajos igazgatott –, most is a családias jellegre törekvés, a munkára felkészítés és az evangélikus nevelés határozza meg a kollégium légkörét. „Hitvallásunk, hogy befogadó, elfogadó és gondoskodó légkört biztosítsunk a diákoknak, valamint munkatársainknak. Arra törekszünk, hogy az egyházi nevelés által a múltat megőrizve, de a kornak megfelelően megújulva készítsük az életre a gyermekeket” – fogalmazott Hegyváriné Pauló Mária.

Az istentisztelet végén Evangélikus Középiskolai Kollégium diákjai rövid műsort adtak.

A hálaadó istentiszteletet követően a jelenlévők fogadáson vettek részt és megtekintették a megújult épületet.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!