Felettünk – Hálaadó istentiszteletet tartottak a gödöllői evangélikus templomban

Felettünk – Hálaadó istentiszteletet tartottak a gödöllői evangélikus templomban

Share this content.

Forrás: Facebook.com / Gödöllői Evangélikus Egyházközség, továbbá szöveg: Kertész Botond, fotó: Nagy Ádám
Gödöllő – Elkészült a gödöllői evangélikus templom tetőjének cseréje, melynek alkalmából 2020. szeptember 27-én 10 órától hálaadó istentiszteletet tartottak. Az igehirdetést dr. Fabiny Tamás püspök végezte.

A munkák július 27-én kezdődtek, a felújítás során lebontásra került a régi, szürke színű palafedés és az alatta lévő deszkázat. A belső kupola és a külső teherhordó szerkezet közötti részen 20 cm-es hőszigetelés került elhelyezésre, a mai kornak megfelelő rétegrenddel. Új héjazatként a mai kor követelményeinek megfelelő tartós szálcement pala (más néven műemlék pala) került a tetőre, a korábbi megfakult szürke helyett vörösesbarna színben. A vízelvezetésről teljesen új csatornarendszer gondoskodik.

A gyűjtés, előkészítés és kivitelezés során igazi összefogás jött létre. Adományok, jótékonysági koncertek, a Magyarországi Evangélikus Egyház és Gödöllő Város Önkormányzata támogatta a beruházást.

Képek:

Felettünk

 

Van egy szép hosszú áldás, amely az összes helyhatározó szót végigveszi: az Úr legyen feletted, melletted, előtted, körülötted… Fabiny Tamás Gödöllőn, a szeptember 27-én megtartott hálaadó istentiszteleten elmondott igehirdetésének végén ez az áldás jutott eszembe, amikor arra emlékeztette a gyülekezetet, hogy az újonnan átadott tető felett is van valaki, akire figyelnünk mindennél és mindenkinél fontosabb.

Bízom benne, hogy a felújított tető továbbra sem fogja elválasztani a gödöllői gyülekezetet a gondviselő Úrtól. Akik a munkát szervezték, irányították, végezték, egészen biztosan megtapasztalták az Úristen kegyelmét. Egy kis gyülekezet számára egy tizenhárom és fél millió forintos munka bizony nagyberuházás. Ugyan évek óta folyt a gyűjtés és igyekezett az egyházközség is megragadni minden pályázati lehetőséget, végül csak 2019 nyarán érkezett meg a jó hír, hogy egy már veszni látszó állami támogatást az országos presbitérium saját forrásból kipótolt és bocsátott a gyülekezet rendelkezésére. Időközben a krónikussá vált építőiparai munkaerőhiány, majd a vírussal együtt érkező anyagár-emelkedés miatt az előzetes költségvetés is elveszítette aktualitását. A gyülekezeti adományokon túl a város és a református gyülekezet segítsége (egy vasárnapi offertóriuma) tették lehetővé, hogy semmit ne kelljen elhagyni az eredeti tervekből.

Régi konfirmációs káténk egyik kérdése az volt, hogy hogyan gondoskodik Isten rólunk. A választ még mos is tudom: úgy, hogy egymásra bíz bennünket. Papp Zoltán felügyelő – a felújítás koordinátora, szervezője, mindenese – beszámolója név szerint is felsorolta, hogy ki mindenki segített abban, hogy a tető elkészüljön. Köszönetet mondott Fabiny Tamás elnök-püspöknek, Gémesi György polgármesternek, a gödöllői református gyülekezetet képviselő Gombos Viktor gondnoknak az anyagi segítségért; Jáger Ilona műszaki ellenőrnek, Durucz László statikusnak, Szitányiné Siklósi Magdolna faanyagvédelmi szakértőnek, Ficzere Ilona osztályvezetőnek, Mészáros Judit városi főépítésznek a lelkiismeretes szakmai segítségért; Vásárhelyi Róbert kivitelezőnek, Zsigri Sándor kereskedőnek az időben elvégzett színvonalas tetőfedési és logisztikai munkáért.

Minden egyházi beruházás után ott motoszkál bennünk a kérdés: vajon volt-e értelme, épül-e általa az egyház, a gyülekezet, a közösség is? A választ a jövő hozza el, de nagyon biztató volt látni a járványos időszakban is zsúfolásig tömött templomot, ami azt tanúsította, hogy ez a beruházás nem csak azoknak volt fontos, akik valamilyen módon közvetlenül is érintettek voltak benne. Jó volt megtapasztalni a közösség élményét, az ünnep erejét. Sokat segített ebben a kántorképző Mandák kórusának szolgálata Kertész Péter (a gödöllői gyülekezet korábbi karnagya) és Kretz István vezetésével a tőlük megszokott elhivatottsággal és magas színvonallal.

Új tető van a templomon, most már bármi történhet felette. A valódi evangélium, hogy tudjuk, nemcsak a tetőbe kell vetni a bizalmunkat, hanem abba, aki felettünk, mellettünk, előttünk, körülöttünk… van napról napra.  

Képgaléria:

Fabiny Tamás püspök személyes gondolatai Facebook oldalán:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!