Világszerte egyre több a kivégzés

Világszerte egyre több a kivégzés

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Berlin – Azok a nemzetközi fáradozások, amelyek a halálbüntetés eltörlését szorgalmazták, az elmúlt években súlyos csapást szenvedtek. Az Amnesty International adatai szerint 2015-ben az egész világon legalább 1634 embert végeztek ki, kereken 50 százalékkal többet, int az előző évben. A kivégzések tényleges száma lényegesen e szám fölötti lehet, akár a dupláját is elérheti.

A kivégzések alapvetően négy nagyobb állam javára írhatóak, úgymint Kína, Irán, Pakisztán és Szaud-Arábia. Az Amnesty International éves halálbüntetésről szóló jelentésében az áll, hogy drámai növekedést figyelhetünk meg az adatokban. Oliver Hendrich szakértő elmondta, hogy az ezirányú fejlődés aggasztó és zavaró.

Az adatok szerint 2015-ben Iránban legalább 977 halálos büntetést hajtottak végre. Pakisztánban 326 esetben volt a döntés a halál, míg Szaud-Arábiában is legalább 158 esetben végződött halálbüntetéssel egy ítélet. Itt még nyílvános lefejezéseket is szoktak végrehajtani. A legtöbb halálbüntetést végrehajtó állam továbbra is Kína, de a népköztársaság szigorú államtitokként kezeli a kivégzettek számát. Becslések szerint akár az ezer főt is meghaladhatja ez a szám.

Hendrich a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy úgy vélik, hogy Kína összesen annyi kivégzést hajtvégre, mint a világ többi része. Ez azt jelentheti, hogy az elmúlt évben több mint 3200 kivégzés lehetett szerte a világon.

Még legalább 25 országban hajtottak végre kivégzéseket a felsorolt négyen kívül. Az Amerikai Egyesült Államokban 25, Irakban 26, Szomáliában 25 és Egyiptomban 22 azoknak a kivégzéseknek a száma, amelyekről a szervezet ténylegesen értesült.

Európában már csak Fehéroroszország az egyetlen állam, ahol érvényben van a halálbüntetés. De az elmúlt évben ott nem volt kivégzés.

102 országban végérvényesen eltörölték a halálbüntetést.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!