Hálás vagyok Istennek, hogy magyar vagyok

Hálás vagyok Istennek, hogy magyar vagyok

Share this content.

Szöveg: Klimentné Ferenczy Andrea / Facebook.com / Esztergomi Evangélikus Egyházközség
Labossa Lajos volt az esperes, amikor 1996-ban a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegyébe kerültem. Nem telt el év, hogy ne vitte volna el papjait, bennünket, az egyébként rozsnyói származású Lala bácsi a Felvidékre. Beleszerettem városaiba, tájaiba. Kassa, Eperjes, Lőcse, Bártfa, Ótátrafüred, Csorba-tó, Pozsony, Csetnek, Vöröskő, a bányavárosok, Késmárk, nem sorolom tovább, ahol tovább erősödik a hazaszeretetem, ahol nagyon szeretek ma is elidőzni.

Kevesebbek lettünk.

Minden, ami után vágyódunk, ott van az elcsatolt területeinken.
Ha egy testnek levágják a lábát, megcsonkítják a kezét, lekaszabolják a feje tetejét, az a test beteg.
Beteg ország vagyunk, nem gyógyultunk meg.

100 év fájdalomban zajlott.
Hogyan tovább? Mennyiség vagy minőség?
Kultúrában, lelkiekben, hitben, értelemben és tisztaságban van a jövőnk!
Hiszem, a mi Urunk Istenünk is ezt várja tőlünk.
Távol vagyunk egymástól, de a gyökér továbbnyúlik a földnél. A gyökér az Isten, akiből táplálkozhatunk, aki megtarthat és megújíthat bennünket.
Újuljunk meg ezen az évfordulón! Szeressük magunkat, hazánkat, fedezzük fel a kincseinket, gyógyuljunk meg, hogy életünk legyen!
Hogy milyen ez? Vilsicz Józsi bácsi szavait idézem: Ne kormoljunk!
A pünkösdi Lélek áradjon szét hát bennünk, közöttünk! Váljunk a békesség gyermekeivé! Nem kamaszokká, nem lázadókká, nem magunkba roskadtakká, nem közönyössé formál a Lélek, hanem Istenben békességet talált, újjászületett gyermekekké.

Add nekünk békességedet, Urunk! Óvj meg minket vitáinkban! Légy velünk, amikor emberek kikezdenek minket és lenézően bánnak velünk! Adj ellenálló erőt, jó ötleteket, szavakat, gesztusokat! Ámen.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!