Hallatni a hangot – Utcazenével üzenő evangélikusok

Hallatni a hangot – Utcazenével üzenő evangélikusok

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, összeállította, Kézdi Beáta, Nagy Szabolcs
A Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója márciusban zenei pályázatot hirdetett evangélikus zenekarok, gyülekezeti, iskolai csoportok és kórusok részére az egyház 1%-os kampányához kapcsolódva. A pályázat azt tűzte ki célul, hogy a helyi zenei közösségek kilépjenek megszokott kereteikből, és forgalmas köztereken utcazenéléssel felhívják a figyelmet az 1%-os felajánlás lehetőségére. Összeállításunkban a pályázat nyerteseinek rövid – szerkesztett – bemutatkozását-bemutatását olvashatják.

Bakonytamási énekkar. „A zene a szívek nyelve. Mivel az emberek közötti különbséget főként az agyuk, nem pedig a szívük hozza létre, a szív nyelve mindennél érthetőbb” [V. Tornins] – valljuk Bakonytamásiban, ahol 2015-ben alakult az énekkarunk, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Akik énekelni szeretnek, csatlakozhatnak hozzánk. Létszámunk folyamatosan bővül, jelenleg huszonöt tagú az énekkar, ebből négyen férfiak. Elsősorban egyházi ünnepeken éneklünk, családi istentiszteleteken, családi napokon, szeretetvendégségeken és presbiteri találkozókon, de a falu minden jeles ünnepi alkalmán is szoktunk szolgálatot vállalni. A 2017. február 26-án sugárzott rádiós istentiszteleten már két szólamban énekeltünk. Eleinte inkább zenei alappal, most már inkább a cappella [hangszerkíséret nélkül – a szerk.] éneklünk Szakosné Mihátsy Zília vezetésével. Hetente kétszer tartunk próbát.

Gyülekezetünk az énekkar megalakulásával megelevenedett, olyanok is bekapcsolódtak a közösségi életbe, akik eddig távol maradtak. A tagok egyre jobban megszeretik az egyházi énekeket, és a zenei alapok helyett inkább kezdik megkedvelni az a cappella és a kánonéneklést. A faluban is megnőtt a zene iránti igény. Az énekkar szolgálata jó hatással van a közösségre. Sok örömben és áldásban volt részünk eddig is, és reméljük, hogy az Úristen megáldja a készülésünket és szolgálatunkat, hogy sokaknak szerezzünk ezzel is örömöt. Szeretnénk minél több istentiszteleti alkalmon is énekelni, mert érezzük, hogy jó hatással vagyunk a gyülekezeti életre is.

Az általunk összeállított félórás zenei műsort öt településen adtuk elő: Bakonytamásiban, Sikátoron, Veszprémvarsányban, Bakonyszentlászlón és Zircen, mindenhol szabadtéren, a központban, a legforgalmasabb helyen. Célunk volt minél többeket megszólítani és meghívni az alkalmainkra.

(Bakonytamási Gyülekezeti Házért Alapítvány, adószám: 18915473-1-19) 

Kaposvári Evangélikus Egyházközség. Gyülekezetünk kilencvenéves temploma egy központi helyen fekvő park szomszédságában áll, ahol egy gyönyörű zenepavilon és a város legkedveltebb játszótere található több közintézmény szomszédságában. Közösségünk évek óta tervezi, hogy a Berzsenyi park adottságait kihasználva zenei produkciókkal hívja fel a figyelmet az evangélikus templomra és a benne folyó munkára. Az 1%-os kampányhoz kapcsolódó tervünk az volt, hogy április 14-én, 28-án és május 12-én megtöltsük tartalommal az egyébként is élettel teli parkot. Ezen a három vasárnapon kilenc órától szórólapok osztásával és a Berzsenyi park zenepavilonjának berendezésével indítottuk az eseményt. Ifjúsági önkénteseink kérdésekre válaszoltak, és segítették az 1%-os kampány hirdetését. A tíz órakor kezdődött istentisztelet után, tizenegy órakor indult a szervezett program, amely ily módon több száz embert megmozgatott.

Az első alkalommal a város kórusai a kaposvári evangélikus kórussal közösen léptek fel a zenepavilonban. Második alkalommal a helyi Lélekvár zenekar adott könnyűzenei koncertet, a programot kézműves-foglalkozással kiegészítve. Végül egy kamarazenei eseménnyel zárult a sorozat, ez alkalommal gyülekezetünk kamaraegyüttese mellett a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola klarinétegyüttese szerepelt.

(Növekedés Alapítvány, adószám: 18761638-1-14)

Alföld Quartet – Orosháza. A vonósnégyes 2012 őszén alakult azzal a céllal, hogy a rendkívül gazdag, ám méltatlanul háttérbe szoruló kamarazenei irodalom remekeit mind szélesebb körben szólaltassa meg a Dél-Alföld régió és a távolabbi országrészek hangversenytermeiben, templomaiban, művelődési központjaiban. A kvartett fennállásának elmúlt éveit az együttes elkötelezett muzsikusainak hitvallása határozta meg: igényesség, profizmus, szakmai alázat és érzékenység a közönség zenei, lelki nyitottságára. Az így folyó munka a zenetörténet fontos korszakait felölelő repertoárt, a világi és egyházi stílusokban, műfajokban való otthonosságot, sőt az igényes szórakoztató muzsika előadását is magával hozta.

Mindeközben a vonósnégyes a régió egyik meghatározó zenei együttesévé nőtte ki magát. A klasszikus felálláson kívül a kreativitás és a színes programokra való törekvés énekegyüttessel, hangszeres szólistákkal, színművészekkel együtt megvalósított produkciókat is hozott. A vonósnégyes az Orosházi Evangélikus Egyházközség zenei együtteseként belés külföldön egyaránt számos alkalommal képviselte már a Magyarországi Evangélikus Egyházat, valamint több közös produkciót létrehozott a békéscsabai Calandrella énekegyüttessel is. Az zenekar – amelynek tagjai Hoffmann Ágnes, hegedű; Szomorné Budai Mariann, hegedű; Jankó Zita, mélyhegedű; Szomor István, gordonka – 2017-ben zeneművészet kategóriában elnyerte a Békés megyei Prima díjat.

„A fellépéseket Orosháza főterére, a Kossuth Lajos utcába, valamint a Győry Vilmos térre terveztük, mert a városnak ezeken a központi területein szinte minden napszakban nagy a forgalom, és így érhetjük el üzenetünkkel a legtöbb embert” – mondták el az együttes tagjai.

A pilisi evangélikus gyülekezet ifjúsági csoportja. Gyülekezetünk ifjúsága mindig aktív szerepet vállalt a közösség életében, és egy több évig tartó nehezebb helyzet ellenére most új lendületet kaptunk. Az ifjúsági órákon nagyon aktív a részvétel. Hétről hétre péntek esténként tizenöt–harmincöt fő gyűlik össze a gyülekezeti teremben. Az ifjúsági órák elmaradhatatlan része a közös éneklés. Vannak slágerek és a sokszori éneklés miatt „tiltólistás” dalok is, amelyeket ennek ellenére többször el kell énekelni egy-egy ifjúsági alkalmon. De nemcsak az ifjúsági órákon veszünk részt mi, fiatalok, hanem szolgálatot vállalunk az istentiszteleti alkalmakon is. 2018 telén indult egy új alternatív istentiszteleti alkalmunk Kornéliusz háza néven. Itt mindig van ifjúsági szolgálat is. De vasárnaponként a gyermekbibliakör megszervezésében és lebonyolításában is segédkezünk. 2018 nagypéntekén egy nagyszabású passióelőadás kitalálásában és előadásában is részt vettünk, amelyet idén virágvasárnap más formában, de megismételtünk.

A fellépések helyszínéül a pilisi Szabadság teret választottuk. Ennek a térnek a szomszédságában található a két iskola, a legnagyobb bolt és más üzletek. Nagyon sokan megfordulnak itt, iskolás gyerekeket hoznak-visznek. A templom is száz méterre található, de a 4-es főútról is látható és hallható ez a terület. Forgalmas időpontokban hétköznap az iskolai tanítás kezdetekor és végén terveztük a fellépéseket, valamint hétvégén szombat délután és vasárnap istentisztelet előtt, hogy minél többek halljanak minket.

(Pilisi Evangélikusok Erős Vár Alapítványa, adószám: 18672693-1-13)

Pax et Bonum kamarakórus – Fót, Budapest. A kórus 2008-ban alakult a Magyarországi Evangélikus Egyház Kántorképző Intézete júliusi tanfolyamának hallgatóiból és előadóiból. Az együttest Abaffy Nóra alapította, ezután Opicz József vette át a vezetését; a kórust jelenleg Németh Zsuzsa (egyházzenészorgonaművész) és Thurnay Viola (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet-hallgatója) vezetik közösen. Az évadonként változó taglétszám tizennégy és tizennyolc fő közé esik.

A kezdeti években az együttes főként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének doktori koncertjein működött közre. A kórus fő profilja az egyházzenei hangversenyeken és liturgiákon való szolgálat, ugyanakkor elkötelezett feladatuknak tekintik a magyar és nemzetközi egyházzene széles körű népszerűsítését, ezért pályáztak most is.

Az egyházi tevékenység mellett az együttes részt vett a Zeneakadémia felújítása előtti Da capo 2011 épületbúcsúztató fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a kapolcsi Művészetek völgye fesztiválon, a 2012-es reformációi gálaesten, a Magyar Állami Operaház által rendezett Diótörő-fesztiválon, a 2018-as Ars Sacra fesztiválon, valamint 2016 óta minden évben fellép a kórusok éjszakáján.

A kórus alkalmanként nagyobb szabású hangszerkíséretes műveket is megszólaltat, például Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriumát, John Rutter Requiemjét, valamint Johann Sebastian Bach Jézus, boldogságom című motettáját. Megalakulásuk tizedik évfordulójára pedig Szabó Barna kortárs zeneszerző komponált kóruskantátát. A hazai fellépések mellett rendszeresen nyílik lehetőség külföldi egyházzenei szolgálatra is: „Öröm, hogy a kórusunk fennállása során eljutottunk Erdélybe, Szlovéniába, Svédországba, valamint Németországba és Londonba több alkalommal is. Ugyanakkor izgalmas kihívás számunkra az utcazenélés is” – tudtuk meg a kórus tagjaitól.

Valami Más – Budapest. Zenekarunk 2018 szeptemberében ült össze az Evangélikus Hittudományi Egyetem kérésére. Egyik tagunkat kérték fel, hogy szedje össze azokat a diákokat, akik játszanak valamilyen hangszeren, így az első megbeszélésre tizenöten jöttünk. Azt hamar beláttuk, hogy ennyien nem fogunk tudni együtt zenélni, így végül nyolcan kezdtük el a közös munkát. Mindannyian a teológiára járunk hittanár és lelkész szakra, és abban bízunk, hogy a 2018–19-es tanév kezdetétől addig, míg be nem fejezzük tanulmányainkat, zenével képviselhetjük egyetemünket különböző rendezvényeken. Zenekarunkkal szeretnénk a hagyományos Zarándokének-feldolgozáson kívül saját zeneszámokkal is felhívni a figyelmet Isten dicsőségére. Szeretnénk egyúttal azt is megmutatni, hogy hányféle zenei stílussal lehet előadni, az embereket megszólítani, megmozgatni. Névválasztásunkban is szeretnénk arra utalni: Valami Más. Valami más, mint eddig, más dalok, más stílus, más emberek, más hangszerek. Valami más van bennünk, mint az utcán járó nem keresztény emberekben, és így, hogy lehetőségünk volt kimenni az utcára – hétvégéken a budaörsi evangélikus templom elé –, azt akartuk megmutatni, hogy ez a Más: Isten. Ő mozgat meg bennünket, ő van velünk nap mint nap, ő az utcán sétáló emberekkel is ott van, csak még nem tudnak róla.

(Sólyom Jenő Alapítvány, adószám: 18049000-1-42)

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 19–20. számában jelent meg 2019. május 19-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!