Hallhatóan evangélikus – A mikrofonok mögül

Hallhatóan evangélikus – A mikrofonok mögül

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: Kiss Tamás
Az előttünk álló ötvenkét hetet és a huszonhatszor huszonkilenc perc negyvenöt másodpercet – a közmédiában egyházunknak járó, kéthetenként jelentkező rádiós vallási félórára szánt időt – az Úristen kezébe helyeztük. Tőle kértünk áldást a munkánkra Hajdú Tibor szerkesztő-műsorvezető társammal.

Mint a naptárban a hófehér lapokra, amelyeket az ember szép tartalommal, örömteli események lenyomataival szeretne megtölteni, mi is úgy gondolunk az Evangélikus félóra soknak tűnő, a gyakorlatban mégis gyakran kevésnek bizonyuló műsorpercére: a legjobb tudásunk szerint tegyünk eleget feladatunknak. Hirdessük az evangéliumot, megszólalóink által tegyünk bizonyságot, hogy hitünk alapja a Szentháromság egy Isten, és Jézus Krisztus által megváltottak vagyunk. Mindemellett mutassuk be keresztény egyházunk múltját és jelenét események felidézésével, személyek, pillanatfelvételek, zenék segítségével, hallhatóan evangélikusan – nem csak evangélikusoknak.

Lassan negyedik éve, hogy az óbudai Kunigunda útján, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) új székházában dolgozunk. A tágas aulából meredek falépcső vezet fel a Kossuth rádió stúdióihoz: ide már külön engedéllyel bíró belépőkártya kell. Innen megy az élő rádióadás. A stúdióban a legmodernebb technika, az érzékeny mikrofonok, az elérhető legjobb hangzásminőség az alap.

Egy év összegzésekor a szerkesztő fejben visszapörgeti huszonhat adás forgatókönyvét. Miért is volt különleges 2019? Mindenekelőtt azért, mert Gáncs Péter nyugalmazott elnök-püspök, aki még nagytarcsai lelkészként a pincéjében kezdett el rádiózni, majd 1999-től – már mint egyházunk országos missziói lelkésze – a Kossuth-műsorok felelőse lett, a püspöki évek kihagyása után hívásunkra visszaült a mikrofon mögé. Magát szerényen „újrahasznosított püspöknek” mondja, mi pedig a műsor nagy nyereségeként éljük meg, hogy kétheti váltásban jegyzeteivel, illetve a Reformációi alapfogalmak című teológiai rovatának anyagaival gazdagítja az adásokat.

Koczor György igemagyarázatai – a bibliaolvasó Útmutató havi igéi alapján – már negyedik éve hallhatók félóránkban. Rádiós igehirdető lelkészünk óraműpontossággal küldi gondolatait négy-öt percben – szolgálatáért idekívánkozik a köszönet szava.

Kiemelkedő élmény volt Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező megszólalása, aki Luther-rajzfilmsorozatáért televíziós elismerésben részesült. Húsvétkor a barcasági csángók böjti szokásairól mesélt Veres Emese-Gyöngyvér néprajzkutató. Büszkén adtunk hírt Sztehlo Gábor Magyar Örökség díjáról, Weissmahr Zsuzsanna, Sztehlo Gábor unokahúga pedig soha nem hallott történeteket osztott meg embermentő nagybátyjáról.

Böjtben a teológusok passióútjáról, lelki felkészüléséről adtunk hírt, karácsonykor pedig Horváth-Csitári Boglárka lelkésznőnél, férjénél és három tündéri gyermekénél vendégeskedtünk. Kondor Péter déli egyházkerületi püspököt rendhagyó interjú keretében, kollégámmal közrefogva szembesítettük korábbi nyilatkozataival – érdekes volt neki is, nekünk is bő egy évvel megválasztása után ez a kicsit sem protokolláris beszélgetés.

S bár szívesen sorolnám még, már csak két emlék felidézése fér bele ebbe a vis - szatekintésbe. Fassang László orgonaművész jótékonysági koncertet adott a Deák téren a Budakeszi Evangélikus Egyházközség templomépítésének támogatására, és ottjártamkor csak az Evangélikus félóra hallgatóinak improvizált az oltártérben felállított különleges orgonán; Bán István pedig a budavári Bach-fesztivál fő szervezőjeként szintén orgonájának padján ülve adott interjút.

Áldott szolgálatot végez adásainkban Szeverényi János országos missziói lelkész és Erdészné Kárpáti Judit, az Evangélikus Missziói Központ munkatársa, rádiós szerkesztő, aki adáskészen szállítja a Missziói percek című rovat anyagait. Partnerünk a szombathelyi evangélikus Credo Rádióból Pusztai Krisztina főszerkesztő és Veszprémi Erzsébet, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium sajtósa is.

2019-ben is töretlen szakmai támogatást kaptunk az MTVA-tól. Hangmestereinkkel félszavakból is értjük egymást: Hajnal Zsuzsa, Maksay Helga, Németh László vagy Poór István jóval többet tesz egyházunk műsoráért, mint a profi technikai munka. A lelkünket is ápolják, ha kell, s bizony ők a legelső, nem evangélikus hallgatói a műsornak. A véleményükre mindig odafigyelünk.

Gondoskodik rólunk Rastätter-Gémesi Erika gyártásvezető, akitől nem lehet lehetetlent kérni, Ambrus Eszter, az MTVA részéről a vallási félórák felelős szerkesztője és Mucsányi János, a vallási főszerkesztőség vezetője, akihez minden vallási műsor tartozik. Támogató munkájuk, jelenlétük nagy segítség; a bizalom a sokéves együttműködés gyümölcse. Fontos felismernünk, milyen módokon egyengeti az Úristen az utat – a médiában is.

Találkozzunk 2020-ban is minden második hétfőn délután fél kettőkor a Kossuth rádió hullámhosszán!

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 1–2. számában jelent meg 2020. január 19-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!