Hangolódó #101 | A fiatal nyár

Hangolódó #101 | A fiatal nyár

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Blaskó Zsófia készítette, aki a Kultúrpart külsős zenei újságírója. A lista az egyetemista nyár beköszöntével készült.

Fiatalon a nyárról mindenkinek van egy idealizált képe, mely leginkább az amerikai és más tinivígjátékokon alapul – a valóság persze sokszor ennek éppen az ellenkezője, de valószínűleg ezzel senkinek sem mondok újat.

Ettől függetlenül néha hihetetlen jó érzés a recepcióról/pult mögül vagy épp a takarításból – kinek milyen entry level pozíció jut nyári meló gyanánt – elszabadulni és lehajtani a Balatonra, a Velencei-tóra vagy bármi más reális úti célhoz és kihasználni, hogy a baráti társaságban mindig akad egy-két szerencsésebb ember, akinek a szülei hajlandóak egy hétvégére odaadni a családi nyaralót. (Persze csak akkor, ha megígéritek, hogy nem lesztek hangosak, és nem hagytok magatok után felfordulást, és egyébként is a szomszédban lakó Esztikééknek most született meg a kisbabája, nem lenne túl jó, ha elromlana a viszony a két család között.)

Aztán amikor odaértek, persze az ígéretek felét nem tartjátok be, esténként üvölt a DJ Szatmári, reggelire lángost esztek, és egész nap a parton hevertek. Ilyenkor a barátságok megerősödnek, vagy van, hogy összejön az a két ember, akinek mindenki már fél éve szurkol, az utolsó nap pedig együtt pucoljátok ki a hetvenkét óra alatt jó alaposan lelakott házat.

Egy ilyesmi, amolyan elképzelt „coming of age” film soundtrackje az alábbi lista – szörfrockkal, tombolós örömzenével, némi álmodozós poppal, a végén pedig a Brand New első albumáról származó Soco Amaretto Lime című csodával, mely mindenkiből előhozza a nosztalgiát. Elvégre valahol minden nyár végtelenül nosztalgikus – a fiatalság (és az ezen való elmélkedés) ideje, még annak is, aki már régebben maga mögött hagyta ezt az időszakot.

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: KötőSzó - blog - Hangolódó -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!