Hangolódó #71 | Egyházzenei advent

Hangolódó #71 | Egyházzenei advent

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Finta Gergely
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat advent második vasárnapja alkalmából Dr. Finta Gergely, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei Tanszékének vezetőjét, orgonaművészt, a Deák téri templom orgonistája készítette.

Adventi válogatásunk első fele hazai dallamokat idéz. Egyik legkedveltebb adventi énekünk az Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő. Hazánkban népdalszerű változatát használjuk, ami egy német ének nyomán született. A szövege költői képpel fejezi ki Krisztus mennyei és földi származását: Megnyílt az ég, harmatozva…, Föld virulj ki, hadd fakadjon…

Az Új világosság jelenék… ének duplán is aktuális, hiszen a korai protestáns énekkönyvek (graduálok) adventi énekként közlik, de az „új világosság” alatt eleink a reformációban megújult igét is értették, így a jubileumi év végéhez közeledve a reformáció üzenetét is felidézi.

135 éve született és 50 éve halt meg Kodály. Egyik legismertebb kórusművében egy régi adventi éneket dolgoz fel. Az énekszöveg a Biblia Jézusra vonatkoztatott képeit veszi sorra.

Advent egyik főéneke a Jöjj népek Megváltója, amelyet Szt. Ambrus Veni redemptor gentium c. himnusza nyomán írt Luther. A latin himnuszt S. Scheidt orgona variációival váltakozva halljuk. Luther éneke pedig Bach három korálelőjátékában és kantátájában szólal meg. A korálelőjátékékok sora a bensőséges imádságszerű feldolgozástól a dicsőítő karakterig vezet. A kantáta nyitótétele ünnepélyes hangvételű. A szóló tételekben az örömteli Jézus-várás szólal meg. Ezt a karaktert folytatja a záróének, melyben a Szép fényes hajnalcsillagom kezdetű ének záró része szólal meg.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!