Hangolódó #94 | Olgyay Hangok

Hangolódó #94 | Olgyay Hangok

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai alkalommal Kinyik Anita válogatott az Olgyay Hangok családi zenekar dalaiból.

Az alternatív gitárművész, zeneszerző Olgyay Gábor hegedűtanár feleségének segítségével saját és bátyjának nagyszámú, zenére fogékony gyermekeiből – három év szigorú szolfézs- és hangszertanítással – „kinevelte” a maga zenei csapatát. A katolikus (nagy)családi zenekarban volt dobos, billentyűs, hegedűs, gitáros, fuvolás, furulyás, zajkeltő mindenes. Aztán robogott velük a kisbusz különböző vidéki és városi templomokba, a határokon túlra is. Friss, különleges hangzásvilágú muzsikájukkal, magával ragadó előadásmódjukkal átlelkesítették a misetételeket, és igazi művészi-lelki élményt adtak hallgatóságuknak.

Olgyay Gábor lemezei jobbára sehova nem sorolhatók be. Zenei barangolásairól, „ars poeticájáról” bővebben a vele készült életpálya-interjúban lehet olvasni. A liturgikus és a világi vagy világzenei műfaj érdekes ötvözete az Olgyay-féle stílus, alaptermékenyítője a népzene, ugyanakkor kortárs megoldásokban is gazdag. Se a „mainstream” egyházzenei „popnak”, se a world music trendeknek nem kíván megfelelni. Egyedi hangzású, hangulatú és érzelemgazdag zene, mely mögött az ihletettség és a tudatos, feszes kompozíció egyaránt érezhető a laikus fülnek is. 

A válogatásba a legtöbb zeneszám a magyar népénekeket és liturgikus tételeket feldolgozó Aki bennem hisz című lemezről került be, de az özönvíz történetét elzenélő Missa Noéból és a monumentális kórussal, vonósnégyessel és rezesekkel megszólaló Izzik a mennyből is hallhatunk részleteket. Ezenkívül felcsendül még Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának „Földanyánkról” szóló tétele, lemezen még meg nem jelent, latin nyelvű megzenésítése is. A hangfelvételeken az Amadinda Ütőegyüttesből ismert Holló Aurél is közreműködik.

A tracklista utolsó blokkja különleges világzenei csemegét kínál. Megszólal egy korai Olgyay-lemez, a világ számos tájának népzenéjét felvillantó Körtánc néhány darabja – felcsendülnek afrikai, húsvét-szigeteki és ófrancia dallamok.

A válogatást azért készítettem a Kötőszó Hangolódó rovata számára, mert biztos vagyok benne, hogy sokan keresik a középutat a zenei előképzettséget, vájt füleket igénylő egyházzenei magasművészet és a népszerű, ám kevéssé kimunkált beatzenés dicsőítő dalok között. Az Olgyay Hangok családi zenekar mindenféle előzetes koncepció nélkül tölt be egy ilyen űrt eredeti megszólalásával, hagyományőrzésével, ugyanakkor merész újításaival – hallgatásuk bizton segít a szív húrjainak éghez hangolásában. 

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: Hangolódó - Olgyay Hangok -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!