Hány szögletű Jézus kerek erdeje? – Lázár Ervin meséje a Bethlen Téri Színházban

Hány szögletű Jézus kerek erdeje? – Lázár Ervin meséje a Bethlen Téri Színházban

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Boda Zsuzsa
A Négyszögletű Kerek Erdő című meseregényből készült darabot legutóbb a Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának vendégjátékában lehetett megtekinteni az anyaország fővárosában. A Vendégváró Fesztivál keretében január 21-én bemutatott előadás minimális díszlet között zajlott, a jelmezek is inkább jelképszerűek voltak, mert Szabó Attila rendező a színészek játékára kívánta ráirányítani a figyelmet. A hetvenperces előadásban mindez remekül sikerült is.

Sokak számára jól ismertek a mese szereplői: Bruckner Szigfrid, a cirkuszból kiöregedett, egykor nagy hírű oroszlán; Ló Szerafin, a kék paripa; Aromo, a nagyeszű nyúl; a macskaforma, szeleburdi Vacskamati; Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa; a butácska, de annál jószívűbb Szörnyeteg Lajos; Dömdödöm, aki csak ennyit tud mondani: dömdödöm, valamint természetesen a csapat vezére, Mikkamakka, aki szintén egy macska.

Mindannyian a Négyszögletű Kerek Erdőben laknak. Nomen est omen – a név kötelez –, ahogy az erdőnek különleges neve van, úgy lakóinak is különleges a története. Azt is mondhatnánk, különleges gyűjtőhely a Négyszögletű Kerek Erdő. Ahogyan a Lilliput Társulat előadásában is láthattuk, az erdőn kívül a kivénhedt Bruckner Szigfrid (Daróczi István) már senkinek sem kellett, Ló Szerafin (Németi Emese) kék színét az emberek sehogy sem tudták elviselni, így ha épp nem sikálták, akkor „lószínűre” festették őt. Aromo nyúlnak (Csepei Róbert) Nyúlfutást Oktató Főtanfolyamon kellett részt vennie. A bizottságnak azonban nem tetszett a futása, így arra utasították, hogy egy teknősbékától tanuljon meg futni. Vacskamati (Oláh Anikó Katalin) a feledékenységével sokaknak okozott bánatot, a kicsit butácska Szörnyeteg Lajost (Birtalan Katalin) pedig rendszeresen lóvá tették, nagyokat mulatva rajta. És hát ki hallott már lépkedő fenyőfáról?! Nagy Zoárd (Lélek Sándor Tibor) is kilógott a sorból…

Dömdödöm (Balogh Judit) története egyenesen megrendítő. Ő ugyanis egyszer megszeretett valakit. El is indult, hogy elmondja neki, „szeretlek”. Ámde útközben sokszor hallotta, hogy mások feltételhez kötik a szeretetet: „Én igazán szeretem magukat, de ha még egyszer átjön a tyúkjuk a kertembe!…” Egy másik alkalommal egy poroszló püfölt egy rongyos gyereket: „Én szeretem az embereket – ordította a poroszló, és zitty! a somfa pálcával –, de azt nem tűrhetem…!” Dömdödöm nem értette, az emberek miért kötik a szeretetet feltételhez, és miért csak akkor szeretik a másikat, ha az úgy viselkedik, ahogy ők elvárják tőle. Ezért amikor odaért az általa megszeretett illetőhöz, csak annyit mondott neki: dömdödöm. Azóta sem mond mást...

Mikkamakka, a macskavezér (Stéfán Bodor Mária), amikor látta, hogy mennyire kilógnak a sorból, és az átlagostól eltérő tulajdonságaik miatt mennyi bánat és szomorúság jut osztályrészül nekik, egymás után elhívta őket a Négyszögletű Kerek Erdőbe. Azóta is ott élnek együtt, szeretetben. Ide vitte magával Erzár királyt is (Hanyecz Debelka Róbert), hogy elűzze a szomorúságát, és megismertesse vele az erdő lakóit.

Miközben néztem a nagyváradi színészek játékát, egy másik könyv másik mondatai kezdtek a fülembe csengeni: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” (Mt 11,28) „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek.” (Mt 9,12) „…az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen.” (Jn 14,27)

Lázár Ervin négyszögletűnek gondolta a kerek erdőt. A színház ajtaján kilépve azon a kérdésen morfondíroztam: akkor vajon hány szögletű lehet Jézus kerek erdeje?

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 5–6. számában jelent meg 2018. február 11-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!