Hármas egyeztetés a keresztségről Finnországban

Hármas egyeztetés a keresztségről Finnországban

Share this content.

Forrás: evl.fi, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály
Helsinki – Finnországban a 80-as években folytak az első történelmi jelentőségű párbeszédek az evangélikus, pünkösdi és szabadegyházak között. Az azóta eltelt idő szükségessé tette a viszonyok újbóli áttekintését.

Az elmúlt évek eredményeit és különösen is a keresztség kérdését érintő teológiai egyeztetéseket most egy – nem hivatalos – dokumentumban foglalták össze. A dialógusban részt vevő felek közösen vallják, hogy a keresztség az Atya, Fiú és Szentlélek nevében történik. Bár a lényeges különbség, mely szerint a pünkösdi és a szabadkeresztény egyház a keresztség előfeltételének a hitet tekinti, megmarad, ugyanakkor mindkét irányzat elismeri, hogy a gyermekkeresztségben részesült személy is lehet „igazi hívő”, így a felnőtt keresztség felvétele nélkül is például egy szabadkeresztény közösség teljes jogú tagjává válhat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!