Hármas könyvbemutató

Hármas könyvbemutató

Share this content.

Szöveg: Boda Zsuzsa, fotó: Magyari Márton, videó: Győri András Timótheus
Budapest – A járványhelyzet miatt 2020. november 15-én, egyházunk Országos Irodájának átriumában zárt keretek között kerülhetett sor arra a hármas könyvbemutatóra, amelyet a Luther Kiadó eredetileg november 8-án, a Deák téri templomba tervezett. A honlapunkon megtekinthető kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők a Luther Válogatott Művei (LVM) című sorozat 9. kötetéről, a Konkordiakönyv sorozatzáró, az egyetemes hitvallásokat tartalmazó kötetéről, valamint Luther végrendeletét bemutató kiadvány angol nyelvű változatáról ejtettek szót.

Az alkalom moderátora, Fabiny Tamás elnök-püspök, egyben az evangélikus reformációi bizottság elnöke elsőként az LVM sorozat legújabb kötetét emelte le a képzeletbeli könyvespolcról. A kiadványról, amely Luthernek a Római és Galata levél magyarázatát tartalmazza, Csepregi Zoltánnal, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorával, a sorozat és a kötet egyik szerkesztőjével beszélgetett.

Az érdeklődők a könyvbemutatót megtekintve többek között azt is megtudhatják, milyen viszonyok uralkodtak a XVI. századbeli wittenbergi egyetemen, ahol a két levél magyarázata eredetileg elhangzott, Luther doktor számára büntetés vagy kiváltság volt-e a wittenbergi katedra, illetve melyik volt a reformátor legkedvesebb bibliai könyve.

A beszélgetés középső részében Reuss András sorozat- és kötetszerkesztő segítségével, a Luther Kiadó egy másik könyvcsaládjáról esett szó. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem professor emeritusa ugyanis évek óta szívügyének tekinti, hogy az evangélikus egyház hitvallási iratait – beleértve az ökumenikus hitvallásokat is – kötetekbe rendezve bárki kézbe vehesse. Az 1. sorszámot viselő, sorozatzáró kiadványban nem a sajátosan evangélikus hitvallások, hanem az egész keresztyénség közös hitvallásai, az egyetemes vagy ökumenikus hitvallások állnak – így az Apostoli hitvallás, a Niceai hitvallás és az Athanaszioszi hitvallás. A könyvbemutatón arról is szó esett, az idők során ezeknek miért alakultak ki különböző szövegváltozatai. 

Végül, de nem utolsósorban az Evangélikus Országos Levéltárban őrzött eredeti Luther-végrendeletről esett szó. A beszélgetés apropóját az adta, hogy a 2017-ben másodkiadásban megjelent magyar és német változat után a közelmúltban a végrendeletet bemutató, fotókkal gazdagon illusztrált kötet angol nyelvű változata is napvilágot látott a Luther Kiadó gondozásában.

Fabiny püspök beszélgetőpartnere ez alkalomból Ittzés Gábor szerkesztő, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense volt. A szerkesztő nemcsak arról mesélt, milyen sikerek, illetve akadályok szegélyezték a kiadvánnyal kapcsolatos kutatói munkáját, de a beszélgetésben szó esett a végrendelet olykor krimibe illő XIX. és XX. századi sorsáról is. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!