Harmati Béla böjti gondolatai

Harmati Béla böjti gondolatai

Share this content.

Budapest – A nagyhéten evangélikus püspököket kérdeztünk, hogy mit jelent számukra és hogyan értelmezik nagypéntek üzenetét. Alábbiakban dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök gondolatait adjuk közre. Szöveg: Harmati Béla, kísérőszöveg: Galambos Ádám, kép: Polgár Rózsa: Christus victor quia victima (a rákoshegyi evangélikus templom oltárképe).

Nagypéntek titkait és üzenetét csak Isten üdvtörténete összefüggéseiben szabad értelmeznünk Húsvéttal együtt. Így fejtette ezt ki Pál apostol 1 Kor 2,2-ben, hogy nem akar semmi másról tudni, mint Jézus Krisztus keresztjéről és feltámadásáról, mert ez az egyház alapüzenete. Így együtt láthatjuk és csodálhatjuk Jézus Krisztus személyét és az embervilágot mentő megváltói művét.

Ott kezdődött a nagypénteki történések csodálatos titka, amikor Jézus bejelentette háromszor is jeruzsálemi útját és szenvedését azzal, hogy a tanítványi csodálkozás és hitetlenkedés között arra hivatkozik, hogy így „kell” ennek történnie és ez a „kell” Isten akaratának alázatos elfogadását és végrehajtását jelenti az ószövetségi próféciák szerint.

A passió történeteinek eseményeiben mutatkozott meg Jézus személyének titka, amikor Úr és Szolga volt egyszerre, isteni és emberi vonásaiban. A régiek fogalmazásában latinul: Victor quia Victima, győzött, mert legyőzetett. A keresztfán elhangzó „Elvégeztetett” Isten üdvtervének, a tőle elszakadt, vele szembefordult embervilágnak megváltását jelentette. Számos művészeti alkotás tárja elénk képben, mint Munkácsy Mihály, vagy zenében, mint Johann SebastianBach János Passiója Krisztus titkait, egyszerre rémületbe ejtve (mysterium tremendum) és ugyanakkor a hit csodálatát keltve feltámadásával (mysterium fascinosum). Adja meg nekünk a Mindenható, hogy így kísérhessük végig az Úr 2014. évében is Jézus Krisztus életének és halálának titkait. Így legyen!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!