Három haláleset volt a gyönki otthonban

Három haláleset volt a gyönki otthonban

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Brunner Mónika
Gyönk – Gyászolnak Gyönkön. A múlt hónap végén tapasztalták az első koronavírus megbetegedést a Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálatnál az ellátottak és a dolgozók körében. Az elmúlt héten három elhalálozás történt.

A Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálat öt telephelyen kétszázkilencven ellátottat gondoz. Ezen belül hatvankét fő súlyos, középsúlyos demens beteget – tájékoztatta a Teol.hu oldalt Biró Kornélia intézményvezető. – Tíz napja tapasztaltuk az első koronavírus megbetegedést az ellátottak és a dolgozók körében. Jelenleg az ellátottak huszonöt százaléka és a dolgozók tíz százaléka érintett a Covid-19 vírus tekintetében. 
Az elmúlt hét folyamán három elhalálozásunk volt a súlyos demens részlegen, mindhárman pozitívak voltak a vírusteszt alapján. A dolgozók helyettesítését átvezényléssel meg tudjuk oldani, a házigondozók segítenek be az idősotthoni gondozásba. Az ellátottak elkülönítését az épületek szintjén, illetve az épületen belül izolációs részlegen oldjuk meg. Az ellátottak állapota stabil, többen tünetmentesek, mások enyhe tüneteket produkálnak. 
A tesztelést megkértem az intézmény valamennyi ellátottja részére, ez még folyamatban van. A dolgozói tesztelések megtörténtek az elmúlt két hétben. Sajnos több tesztelésre nincs lehetőségünk, mert nem kaptunk több gyorstesztet. Ez azért volt jó, mert a még tünetmentes dolgozót is ki tudta szűrni és így egy nagyobb fertőzést el tudtunk kerülni” – mondta az intézményvezető.

Ismertette, hogy az evangélikus szeretetszolgálat intézménye az étkeztetést tíz településen látja el, ezt kétszázhúszan veszik igénybe. A kormányrendeletnek megfelelően házhoz szállítással kapják az ellátottak az egyszeri meleg ételt. Házi segítségnyújtást szintén tíz településen biztosítanak, száznegyvennégy ellátottjuk van, ők továbbra is kérik a gondozást, a vírus miatt nem volt lemondás. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Tamási kistérségben tizenhét településen látnak el, összesen száznegyvenöt ellátott részesül ebben.

Az intézmény szakosított ellátást nyújtó telehelyein rendhagyó módon készülünk a karácsonyra – folytatta Biró Kornélia. – A karácsonyi istentisztelet felvételről megy majd, melyet televízión keresztül tudunk közvetíteni az ellátottaknak. A karácsonyi műsorok alkalmával az iskolásokat most nélkülöznünk kell. Az intézmény ellátottjai és dolgozói készülnek egy kis meglepetéssel az épületeken belül. Elkészült az intézmény betlehemese és adventi koszorúja, melyet a parkban állítottunk fel. Az idén sokkal csendesebb karácsonyunk lesz, mint az eddigi években. A karácsonyi menü azonban nem maradhat el, mint például 24-én a halászlé” – tette hozzá az intézményvezető.

Hivatkozások: Cikk a Teol.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!