Három nap a támogatott árvák testi-lelki egészségéért

Három nap a támogatott árvák testi-lelki egészségéért

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Bálintné Kis Beáta
Immár négy esztendeje annak, hogy az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) szervezésében támogatott kenyai árva gyermekekkel tölthettünk három napot egy táborban, Nairobi közelében. Csodálatos élmény volt, olyan, amilyet az ember többször szeretne átélni. Isten segítségével 2020 februárjában valóra válik az, amire a gyermekek és mi is annyira vágyunk: ismét elutazunk Nairobiba, Kenya fővárosába, és elvisszük az egész kis csapatot egy táborba.

De kik is tartoznak ebbe a csapatba? Először is a jelenleg támogatott közel negyven – hat és húsz év közötti – árva, akiknek a tandíját fedezzük. Ezúttal nemcsak a Nairobiban élő gyermekek, hanem az ország távolabbi részein lakók is meghívást kapnak (korábban azért nem jöhettek, mert nem tudtuk fedezni utaztatásuk költségeit), így azt reméljük, teljes lesz a létszám. (A kisebbek csak felnőttel utazhatnak, vagyis a kísérők is részt vesznek a táborban.)

Az idősebb, iskolából kikerült korábbi pártfogoltakat szintén várjuk, hogy személyesen is kapjunk visszajelzést a sorsukról. Természetesen a szolgálatot mintegy tizenhárom éve hűségesen végző kenyai önkéntesek is velünk tartanak. Tehát a teljes létszám körülbelül nyolcvan fő lesz.

Különleges tábor lesz ez, hiszen Magyarországról is kiutaznak hozzájuk tizenketten (mindenki a saját költségén), köztük számos orvos. Ezt használjuk ki arra, hogy egy úgynevezett Medical Campet (egészségügyi tábort) szervezzünk, ahol sor kerülhet a gyermekek egészségi állapotának felmérésére, és erősítő, tisztító – szükség esetén kevésbé súlyos betegségekre alkalmazható – gyógyszereket kaphassanak a szakemberektől.

Ajándékokkal is szeretnénk kedveskedni az árváknak. Mindenképp meglepjük őket cipővel – a lábbeli Kenyában felettébb értékesnek számít –, de iskolatáskát, pólót, tanszereket, higiéniai cikkeket és persze édességet is szándékozunk vinni nekik.

Szeretnénk a gyerekekkel együtt Isten igéje mellett elcsendesedni; sok, őt dicsőítő éneket zengeni hangosan; komolyan, személyesen beszélgetni; vidáman, felszabadultan játszani, azaz segíteni testi-lelki gyógyulásukat, egészséges életüket.

A 2020. évi bibliaolvasó Útmutatóban a tábor fő napjának időpontjára, február 19-ére lapozva ez az ige olvasható: „A hatalmas Isten, az Úr szól, és hívja a földet napkelettől napnyugatig.” (Zsolt 50,1b) Hisszük, hogy mi, tizenketten ennek a hívó szónak a földi továbbadói leszünk szóban és tettben. Adja Isten, hogy ezen a táboron keresztül is minél többen, gyermekek és felnőttek egyaránt meghallják és kövessék az Úr hívó szavát. Ehhez kérjük a testvérek imádságát.

Ima a keresztény missziókért 
Köszönjük, Urunk, hogy érdemesnek találsz bennünket a te országod építésére. Köszönjük, hogy feladatokat adsz nekünk, melyekben kiteljesedhetünk, és megerősödhetünk a veled való kapcsolatban. 
Add, Urunk, hogy meghalljuk a hívásodat mindig és mindenkor, kifogásokat nem keresve el tudjuk hinni azt, hogy ez valóban a te akaratod, és tudjuk teljesíteni sokkal jobban, mint ahogyan gondolnánk. Add, hogy mindig nyitott szívvel álljunk a megfelelő ügy mellé, és kitartóan végezzük, csakis a te dicsőségedre. Minden gondolatunk, szavunk, cselekedetünk a te akaratod szerint legyen.
A te szereteted minden emberben el van ültetve, és egyetlen Fiad mindegyikünk bűnét magára vette. Szeretnénk, ha az egész világ értesülne erről az örömről. Védj meg minket, Urunk, az ördög minden cselszövésétől és csábításától, különösképpen pedig azokat, akik viszik ezt az örömhírt. 
Kérünk, Urunk, adj erőt és védelmet a vállalt feladataikhoz minden keresztény testvérünknek, akik missziót folytatnak. Áldd meg minden keresztény közösség misszióját, és óvd minden kísértéstől és rossztól. 
Ámen. 
(Ismeretlen szerző)

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 51–52. számában jelent meg 2019. december 29-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Vízkereszt a külmisszió ünnepe – Videóval gazdagított cikk honlapunkon a január 5-én indított akcióról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!