Hatodévesek és mentorok közös indulására került sor

Hatodévesek és mentorok közös indulására került sor

Share this content.

Szöveg: Pángyánszky Ágnes
Budapest – A szeptemberi tanévkezdés alkalmából évindító találkozásra hívta az Evangélikus Hittudományi Egyetem a hatodéves hallgatókat és azokat a mentorokat, akik gyülekezeti lelkészekként egy éven keresztül vezetik, tanítják és pásztorolják a lelkészi szolgálatra készülőket. A 2017/18-as tanévben hét hallgató kezdi meg a lelkészi szolgálatra felkészítő gyakorlati évét.

Az első konzultáció tematikája alapján pasztorálpszichológiai és katechetikai kérdésekről esett szó Johann Gyula, Lacknerné Puskás Sára és Pethő-Udvardi Andrea lelkészek, valamint dr. Kodácsy-Simon Eszter egyetemi tanár előadásai és műhelymunkák alapján. A hatodévesek számára fontos volt a lelki elcsendesedés, a gyakorlati év hivatásgondozással kapcsolatos kérdések és természetesen azok a kihívások, amelyek egy-egy osztályterembe való belépést és az új hittankönyvekkel való ismerkedést jelentik. Szemerei János püspök előadása izgalmas kérdéseket vetett fel a lelkészi hivatás és a hivatásba indulás kapcsán. A jövőre való kitekintés, a lelkészi szolgálati helyek várható alakulása különösen fontos kérdéseknek bizonyultak a hatodéves hallgatók számára.

Az egyetemen zajló hatodéves konzultációk harmadik napján a mentorok is csatlakoztak a hallgatókhoz. A közös nap nyitóelőadását dr. Bodó Sára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense mindenkinek hozott kis teásbögréivel kezdte. Az ajándékba kapott bögrék alapján mindannyian átgondolhattuk, mit jelent számunkra a befogadás. A szolgálatra készülő befogadása, az új gyakorlati év befogadása, a gyülekezetek befogadása, a személyes befogadóképességünk reális felmérése mind-mind olyan kérdések voltak, amelyek mélyen elgondolkodtatták a mentorokat és a hatodéveseket. Koczor Tamás iskolalelkész az iskolában történő nevelés lehetőségeiről tartott előadást, megmutatva és átbeszélgetve azokat a helyzeteket, amelyek ma a középiskolai hitoktatást jellemzik. A jó hangulatú beszélgetések lehetőséget adtak mentorok és hatodévesek személyes megbeszélésére, adminisztratív feladatok mentori és hallgatói átgondolására és közös elcsendesedésre, hálaadásra. 

A konzultációt követően az egyetem tanévnyitó istentiszteletén a közös indulást áldás erősítette meg, hogy ez a gyakorlati év hozzásegítse mindegyik hallgatót a lelkészi szolgálatba való örömteli, lelkes és felelősségteljes indulásra.

 

Mentorlelkészek és hatodévesek:

Tamásy Tamásné, Zugló – Heisz Flóra

Lindákné János Zsuzsanna, Hévízgyörk – Sánta József

Kis János, Kecskemét – Endreffy Máté

Szabó András, Vanyarc – Kis Máté

Homoki Pál, Soltvadkert – Magyar Tamás

Keczkó Pál, Budahegyvidék – Manhardtné Szlovák Katalin

Pongrácz Máté, Kaposvár – Felegyi Mária

A hatodéves képzés felelősei az EHE-n: dr. Szabó Lajos rektor-tanszékvezető, dr. Szabóné Mátrai Marianna és dr. Pángyánszky Ágnes.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!